Savjeti


ee

nedjelja, 7. veljače 2016.

Kako pravilno istući vrhnje za šlag?

Kako pravilno istući vrhnje za šlag?


Prednost šlaga pripremljenog od "pravog" vrhnja, u usporedbi s njegovim imitacijama, bez sumnje je njegova nenadmašnost u punoći okusa i podatnoj teksturi.

Gotovo svaki zaljubljenik u pripremu slatkih delicija, barem je jednom doživio neuspjeh prilikom pripreme šlaga od vrhnja. Neuspješni pokušaji uglavnom rezultiraju ili nemogućnošću postizanja pjenaste strukture ili nenamjernim pretvaranjem šlaga u – maslac. No, uz par trikova, uspjeh je zagarantiran.

Prednost šlaga pripremljenog od "pravog" vrhnja, u usporedbi s njegovim imitacijama, bez sumnje je njegova nenadmašnost u punoći okusa i podatnoj teksturi. S druge strane, različite zamjene za vrhnje i praškasti pripravci za izradu šlaga, zbog dodanih emulgatora i stabilizatora osiguravaju brz i gotovo nesumnjiv uspjeh pri pripravljanju ovog pjenastog dodatka slasticama. Stoga pojedinci često pribjegavaju upravo potonjim proizvodima. Međutim, uz slijeđenje samo nekoliko uputa, i priprema tučenog vrhnja može postati siguran posao.

Priprema za izradu šlaga od vrhnja


Prvi korak uključuje odabir kvalitetnog vrhnja za šlag, ili tzv. slatkog vrhnja, koje bi trebalo sadržavati najmanje 30 % mliječne masti, a najbolji izbor je ono s udjelom od 36 %. Vrhnje prije uporabe treba biti dobro ohlađeno te se preporučuje držati ga u najhladnijem dijelu hladnjaku barem nekoliko sati prije pripreme šlaga. Osim vrhnja, i potreban pribor – zdjelu i miješalice miksera, odnosno pjenjaču, treba dobro ohladiti. Njih je najpraktičnije ohladiti u zamrzivaču desetak minuta prije korištenja.

Vrhnje je najbolje tući u metalnoj ili staklenoj zdjeli budući da će ti materijali duže održati niske temperature. Odabir između električnog miksera, stolnog ili ručnog, ili miješanja pjenjačom ovisi o osobnim preferencijama i ne utječe na uspješnost procesa priprave šlaga, no kod korištenja pjenjače, preporučuje se koristiti one većih dimenzija.

Postupak pripreme šlaga

Sam proces izrade šlaga, vrlo je jednostavan – potrebno je mikserom ili žustrim kružnim pokretima pjenjače dobro istući vrhnje. Velika brzina miješanja omogućit će postupno ugrađivanje mjehurića zraka. Nakon par minuta lupanja, tekuće vrhnje će poprimiti kruću konzistenciju te će polako početi povećavati svoj volumen. U ovom trenutku u vrhnje se mogu dodati i razni dodaci, poput šećera, ekstrakta vanilije, cimeta, kakaa ili male količine ganache kreme. Dodatak šećera, bilo kristal šećera ili onog u prahu, poboljšat će konačnu čvrstoću i stabilnost šlaga.


Kada tragovi pokreta miješalica ili pjenjače postanu vidljivi na površini vrhnja, potrebno je malo usporiti brzinu miješanja jer je proces pripreme šlaga tada pri kraju. Čim tragovi miješalica postanu postojani te se tučeno vrhnje počne zadržavati na njima, zaustavite miješanje jer će daljnja obrada rezultirati formiranjem zrnaca masnoće, te će započeti proces izrade maslaca.

Ovisno o namjeni, miješanje se može zaustaviti i ranije, dok vrhnje još nije poprimilo teksturu šlaga, nego podatne pjenaste kreme. Tučeno vrhnje takve konzistencije može se odmah poslužiti uz, primjerice, svježe voće, sladoled ili krišku ukusne pite. No, ukoliko će se tučeno vrhnje koristiti za oblaganje torte, preporučuje se izmiješati ga do konzistencije šlaga te ga prije nanošenja opet dobro ohladiti u hladnjaku.

0 komentari:

Objavi komentar

baner