Savjeti


ee

utorak, 9. veljače 2016.

Pita od limete

Pita od limete


Proljeće samo što nije i službeno počelo, a dani su sunčani i iznimno topli za ovo doba godine. Voćkice su već procvjetale, ali do prvih plodova još ćemo se načekati. Dok čekamo i prve slatke, domaće jagode, iskoristimo ono što nam je sada dostupno – citruse.

Ja sam se odlučila za limetu, a iskoristila sam je u ovoj finoj osvježavajućoj piti koja se priprema kao američka Key lime pie, samo se u toj originalnoj verziji koriste male limete (key lime) s Floride. Jako volim i okus, ali i poseban, ugodan miris limete. Taj zeleni citrus koristi se u prehrani kod pripreme kolača, koktela i osvježavajućih pića, a ekstrakti i ulja limete koriste se u izradi parfema kao i u aromaterapiji. Osim što je ukusna, limeta je bogata C vitaminom, ima snažna antibakterijska svojstva, a dokazano je da je antikancerogena te da snižava kolesterol. Zato, iskoristimo limetu!


Sastojci:

Za podlogu:
250 g mljevenog keksa (petit beurre ili sl.)
150 g maslaca
1 žlica šećera

Za nadjev:
4 žumanjka
400 ml kondenziranog mlijeka
150 ml soka limete
naribana korica 2 limete
200 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
1 žlica šećera

Priprema:
1. Pomiješajte mljevene kekse sa šećerom i otopljenim maslacem pa tom smjesom obložite dno i stranice kalupa za tortu.
2. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10 minuta na 180°C.
3. Miješajte žumanjke pa dodajte kondenzirano mlijeko i nastavite miješati mikserom 3 minute. Dodajte sok i koricu limete i sve skupa miješati još par minuta.
4. Smjesu nanesite na podlogu od keksa i vratite u pećnicu na još 15 minuta.
5. Izvadite pitu, ohladite i premažite tučenim slatkim vrhnjem ili vrhnjem za šlag kojemu ste dodali žlicu šećera.
6. Ukrasite naribanom koricom limete. Pita se prije konzumiranja treba dobro ohladiti (najbolje je ostaviti je tijekom noći u hladnjaku). Ohlađenu pitu pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite.

Kondenzirano mlijeko možete brzo i jednostavno napraviti sami. Za 400 ml kondenziranog mlijeka potrebno je:
150 ml vode
50 g šećera
50 g maslaca
200 g mlijeka u prahu


1. U blender stavite mlijeko u prahu.
2. Zagrijte vodu, šećer i maslac. Kada proključa i maslac se otopi, dio tekućine ulijte u posudu s mlijekom u prahu pa kratko miješajte i polako dodajte ostatak tekućine. Miješajte dok smjesa bude glatka, gusta i bez grudica.

Ovako pripremljeno kondenzirano mlijeko možete malo ohladiti i koristiti u nadjevu za pitu od limete ili još vruće uliti u čistu, steriliziranu staklenku i ohlađeno čuvati u hladnjaku.

0 komentari:

Objavi komentar

baner