Savjeti


ee

subota, 30. siječnja 2016.

Slasni recepti za domaći burek

Slasni recepti za domaći burek

Turci jedu burek za doručak ili ručak, no burek može biti i užina tijekom dana ili večera


Jednostavno svi volimo jesti burek, ova slasna hrana dolazi iz Turske. Iako kod nas vlada mit da je burek jelo s mesom, u Turskoj se sva jela s tijestom nazvaju burek. Nadjevi za kore mogu biti od različitog povrća poput patlidžana, krumpira, poriluka, špinata, ali i od sira i mesa.

Najvažniji korak za dobar burek je tijesto koje bi trebalo biti glatko i kompaktno. Donosimo vam recept za tijesto i tri različita nadjeva. Specifičnost turskog bureka je da se nadjev prelijeva smjesom od jednog jaja, malo ulja i pola šalice mlijeka.



Recept:


Preljev:

1 jaje
3 žlice ulja
0.5 šalice mlijeka
žličica sezama
Tijesto (pola kilograma tijesta):

500 grama mekog brašna
2 jaja
0.5 žličice soli
0.75 šalice mlijeka
0.5 šalice ulja
 Postupak:

Za tijesto prosijte brašno, dodajte jaja, sol, mlijeko i ulje i mijesite dok ne postane glatko. Podijelite na tri dijela i svaki razvaljajte, premažite s uljem i ostavite da se odmori 20-ak minuta.
Svaki komad tijesta koji ste razvaljali prerežite na dva, tri dijela.
Složite u lim, dva dijela tijesta jedan na drugi pa rasporedite tri žlice nadjeva. Zatim na nadjev rasporedite preljev, pokrijte ga s dva, tri lista tijesta i ponovite postupak.
Na vrhu je tijesto koje zalijte preljevom.
Burek s mljevenim mesom

Nadjev:

200 grama mljevene junetine
glavica luka
rajčica ili tri žlice rajčice iz konzerve
0.5 žličice soli
0.5 žličice crnog papra
0.5 žličice kima
žlica ulja
Priprema:


Zagrijete ulje na tavi, stavite meso pa pirjajte od pet do deset minuta. Dodajte nasjeckani luk, popržite dvije, tri minute na srednje jakoj vatri. Dodajte rajčice i sol.
Pirjajte sve zajedno od šest do sedam minuta na laganoj vatri i povremeno miješajte. Začinite paprom i kimom.
Burek dalje pripremate kao što je opisano u dijelu recepta s tijestom
Burek s patlidžanom

Nadjev:

2 patlidžana
luk
0.5 šalice mljevenog mesa
3 žlice ulja
0.5 žličice soli
0.5 žličice paprike

Priprema:

Nasjeckajte luk i propirjajte na ulju. Dodajte mljeveno meso i pirjajte na laganoj vatri. Nasjeckajte patlidžane pa ih dodajte mesu.
Dodajte začine te pirjajate dok patlidžani ne omekšaju, od 10 do 12 minuta.
Burek dalje pripremajte kao što je opisano u receptu od tijesta.
Burek od špinata

Nadjev:

600 grama svježeg špinata ili 300 grama smrznutog
glavica luka
2 žlice ulja
0.5 žličica soli
prstohvat crnog papra
Priprema:

Ako koristite smrznuti špinat, ne morate ga topiti. Koristite li svježi, operite ga, dobro ocijedite i nasjeckajte. Nasjeckajte luk. 
Zagrijete ulje na tavi pa pirjajte luk dvije, tri minute na srednje jakoj vatri. 
Dodajte špinat i sol i prijajte od osam do deset minuta poklopljeno uz povremeno miješanje. Začinite paprom prema želji.
Burek dalje pripremajte kao što je opisano gore u receptu od tijesta.
Dobar tek!

0 komentari:

Objavi komentar

baner