Savjeti


ee

subota, 27. veljače 2016.

Što s medvjeđim lukom?

Što s medvjeđim lukom?


Medvjeđi luk (kojeg još zovu srijemuš ili divlji luk) samonikla je biljka koja raste u sjenovitim i vlažnim listopadnim šumama, a okusom i mirisom sličan je češnjaku. Sada, u sezoni, možemo ga kupiti na tržnicama i uživati u njegovoj finoj aromi, ali i ljekovitim svojstvima.

Odličan je za proljetno čišćenje organizma, još ga nazivaju čistačem krvi, smiruje kašalj, pomaže pri snižavanju visokog krvnog tlaka, poboljšava pamćenje, pomaže kod crijevnih i želučanih tegoba... Quiche je francuski specijalitet s neodoljivom hrskavom koricom i nadjevom koji može biti od povrća, mesa, ribe, sira ili kombinacije, a evo što vam je potrebno za izradu quichea s medvjeđim lukom, skutom i slaninom:


Za tijesto:

250 g integralnog brašna (pola pirovog, pola pšeničnog)
½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
120 g maslaca
1 jaje
3-4 žlice hladne vode
Za nadjev:

170 g skute
200 ml kiselog vrhnja
2 jaja
100 g listova medvjeđeg luka
150 g sira ementalera
50 g naribanog parmezana
sol
papar
malo mljevene kurkume
50 g slanine
nekoliko mini rajčica
Priprema:


Pomiješajte pirovo i pšenično integralno brašno, dodajte prašak za pecivo, sol i na kockice narezan maslac. Utrljajte maslac u brašno, dodajte jaje i vodu pa kratko mijesite tijesto dok se sastojci ne sjedine. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
Ohlađeno tijesto rastanjite i formirajte po kalupu za pite, vilicom izbodite dno, prekrijte tijesto papirom za pečenje te na papir stavite suhi grah (kao „uteg“ za tijesto, kako se tijekom pečenja ne bi napuhnulo), stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 180°C.
Za to vrijeme pripremite nadjev.
U zdjeli pomiješajte skutu sa kiselim vrhnjem, dodajte jaja, 100 g naribanog ementalera, 30 g naribanog parmezana te oprane i na trakice narezane listove medvjeđeg luka. Začinite i sve sastojke dobro promiješajte.
Izvadite tijesto iz pećnice, uklonite papir za pečenje i grah, pa na tijesto izlijte pripremljeni nadjev.
Po nadjevu rasporedite rajčice i narezanu slaninu pa sve posipajte ostatkom naribanog ementalera i parmezana.
Vratite u pećnicu i pecite na 180 – 200°C još 30ak minuta, odnosno dok nadjev ne primi finu zlatnožutu boju.
Za izradu ovog jela "potrošiti" ćete oko 90 minuta, a količine su dostatne za 6 osoba. Quiche možete poslužiti kao glavno jelo uz osvježavajuću salatu. Dobar tek!

0 komentari:

Objavi komentar

baner