Savjeti


ee

utorak, 26. travnja 2016.

Kelj čuva zdravlje od glave do pete

Kelj čuva zdravlje od glave do pete


Dokazano je da što mu je tamnija boja, to je više u njemu beta-karotena, odnosno provitamina A


Prisutan u svim godišnjim dobima, ukusan i nutrijentima vrlo bogat, kelj se smatra pravom riznicom korisnih sastojaka. Savršen je izvor vitamina A, C, K i B kompleksa, gvožđa, luteina i biljnih vlakana. Zovu ga "kraljem kalcijuma", jer obiluje ovim mineralom, izuzetno važnim za zdravlje kostiju, a sadrži i kalijum koji blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem. Ima sedam puta više beta-karotena od brokolija i čak jedanaest puta više luteina. U zavidnim količinama sadrži još i mangan i magnezijum.




Dokazano je da što mu je tamnija boja, to je više u njemu beta-karotena, odnosno provitamina A. Beta-karoten ima posebnu važnost, jer osobe čini vitalnim i raspoloženim, a lako prodire u svaku ćeliju i tako deluje na ceo organizam.


Zbog obilja biljnih vlakana, kelj se preporučuje osobama sa slabom pokretljivošću creva. Trebalo bi da ga konzumiraju i hipertoničari, a zbog vitamina A i luteina svi koji žele da što duže sačuvaju oči od degenerativnih poremećaja, odnosno katarakte. Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane bogate karotenoidima i vitaminom A dvostruko smanjuje rizik od razvoja katarakte. Vitamin A je značajan i za normalnu funkciju reproduktivnih organa, a pomaže i u borbi protiv virusnih infekcija.



0 komentari:

Objavi komentar

baner