Savjeti


ee

subota, 28. svibnja 2016.

Tajna savršenog roštilja

Tajna savršenog roštilja


Spremajte ukusan i zdrav roštilj uz pomoć saveta Dženifer Nelson, dijetetičarke na klinici "Mejo". Pogledajte koja su osnovna pravila pečenja hrane na usijanom žaru.


Ako meso pregori, odstranite pocrnele korice
- Većina namirnica treba da se peče na srednjoj temperaturi. Žar je spreman ako možete da na 10 do 15 centimetara iznad njega držite ruku oko tri sekunde. Veća temperatura i ugljenisanje mogu da stvore heterociklične amine (HCA) koji su potencijalno kancerogeni.


- Ključ je u tome da održavate umerenu temperaturu. Takođe, najbolje je da često okrećete hranu, a ne da dugo čekate i otkrijete da je pregorela.

- Posno meso, živina i riba idealni su za roštilj. Ali, kada se peče masnija hrana, iz masnoće koja gori formiraju se policiklični aromatski hidrokarboni koji uzrokuju rak, a dim oblaže hranu i tako je zacrni.

- Istraživanja su pokazala da mariniranje pre pečenja smanjuje razvoj HCA. Mnoge marinade imaju sastojke koji sadrže antioksidante i fitohemikalije koji pomažu u zaštiti protiv raka. Mariniranu hranu treba držati u frižideru.



- Probajte nešto što nije uobičajeno i neka vaš sledeći obrok pripremljen na roštilju bude bez mesa. Povrće i voće ne predstavljaju opasnost po zdravlje, već samo blagodet, naročito kada se pripremaju na roštilju. A potrebno je samo tri do pet minuta.

- Ako hoćete da poslužite voće pečeno na roštilju, žar je spreman kada možete da držite ruku oko pet sekundi na 10 do 15 centimetara iznad njega. Najbolje su polovine kajsije, breskve i nektarine. Možete da probate i isečene jabuke, smokve i kruške.

0 komentari:

Objavi komentar

baner