Savjeti


ee

subota, 28. svibnja 2016.

Trikovi i recepti za neodoljiv roštilj

Trikovi i recepti za neodoljiv roštilj



Kako bi bili što ukusniji i sočniji, piletinu, govedinu i odreske pre posluživanja ostavite da odstoje desetak minuta. Brzi umaci sjajna su zamena za dugo mariniranje. Ovo su naši predlozi za neobičani i slasan roštilj.


GOVEĐI RAŽNJIĆI SA TIKVICAMA I PAPRIKOM

POTREBNO JE
1/2 kg goveđeg buta, 3 kašičice sirćeta, kašičica soja sosa, 2 tikvice, malo bibera, luk, paprika, 1/2 šoljice peršuna, 1/2 šoljice origana, 2 češnja belog luka, 1/4 šoljice maslinovog ulja,  2 kašičice limunovog soka, malo soli
PRIPREMA
Marinirajte meso u mešavini sirćeta, soja sosa i bibera oko 30 minuta. Namočite u vodu štapiće za ražnjiće. Naseckajte tikvice, papriku i luk na manje komade. Zagrejte roštilj na srednju temperaturu. Na štapiće naizmenično nabadajte meso i povrće. Ražnjiće pecite sedam, osam minuta sa svake strane. Pomešajte peršun, origano, beli luk, sirće, maslinovo ulje, limunov sok i so pa ražnjiće prelijte umakom.


PILEĆI RAŽNJIĆI U JOGURTU SA SVEŽIM BOSILJKOM

POTREBNO JE
šoljica jogurta, šoljica naseckanih listova bosiljka, 1/4 šoljice luka, 1/2 kašičice karija, so, biber, 1 kg piletine, kašičica maslinovog ulja
PRIPREMA
Izmiksajte jogurt, bosiljak i luk, dodajte kari i mao soli. Odvojte polovinu umaka. Dobro “potopite” piletinu preostalim umakom te je ostavite u hladnjaku 45 minuta. Ako želite da ražnjićima dodate povrće, naseckajte ga, posolite i pobiberite. Meso (i povrće) nabodite na štapiće. Povremeno okrećući ražnjiće, pecite na srednjoj vatri oko 15 minuta. Poslužite s umakom od jogurta i bosiljka.

BURGERI SA ČEDAR SIROM I SEZONSKIM POVRĆEMPOTREBNO JE

700 g mlevene junetine, 100 g čedar sira, biljno ulje, so, biber, 4 peciva za hamburger
Prilozi: salata, paradajz, luk, kečap
PRIPREMA




Razjelite meso u četiri jednake porcije te ih kružno oblikujte. U sredinu svakog odreska umetnite komad sira, preklopite ga i zatim izjednačite (poravnajte). Zageijte roštilj na visoku temperaturu te blago nauljite rešetku. Pre pečenja meso dobro posolite i pobiberite Srednje pečeno meso biće gotovo nakon što ga od dve do četiri minute pečete sa svake strane. Poslužite na tostiranom pecivu s prilozima prema želji.

GRILOVANO POVRĆE

POTREBNO JE
0,5 kg tikvica, 0,5 kg paradajza, 0,5 kg plavog patlidžana, 200 g ementalera, 3 čena belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, kašičica majčine dušice, so, biber
PRIPREMA
Povrće dobro operite. Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove centimetar debljine. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom. Posolite i pobiberite. Povrće pomešajte sa ovom smesom i ostavite na sat vremena u frižider. Pred pečenje paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na papirni ubrus i pustite ga da se malo prosuši. Pecite ga grilu po nekoliko minuta sa svake strane. Pospite rendanim sirom.


Tajna savršenog roštilja


Spremajte ukusan i zdrav roštilj uz pomoć saveta Dženifer Nelson, dijetetičarke na klinici "Mejo". Pogledajte koja su osnovna pravila pečenja hrane na usijanom žaru.

Ako meso pregori, odstranite pocrnele korice
- Većina namirnica treba da se peče na srednjoj temperaturi. Žar je spreman ako možete da na 10 do 15 centimetara iznad njega držite ruku oko tri sekunde. Veća temperatura i ugljenisanje mogu da stvore heterociklične amine (HCA) koji su potencijalno kancerogeni.

- Ključ je u tome da održavate umerenu temperaturu. Takođe, najbolje je da često okrećete hranu, a ne da dugo čekate i otkrijete da je pregorela.

- Posno meso, živina i riba idealni su za roštilj. Ali, kada se peče masnija hrana, iz masnoće koja gori formiraju se policiklični aromatski hidrokarboni koji uzrokuju rak, a dim oblaže hranu i tako je zacrni.

- Istraživanja su pokazala da mariniranje pre pečenja smanjuje razvoj HCA. Mnoge marinade imaju sastojke koji sadrže antioksidante i fitohemikalije koji pomažu u zaštiti protiv raka. Mariniranu hranu treba držati u frižideru.

- Probajte nešto što nije uobičajeno i neka vaš sledeći obrok pripremljen na roštilju bude bez mesa. Povrće i voće ne predstavljaju opasnost po zdravlje, već samo blagodet, naročito kada se pripremaju na roštilju. A potrebno je samo tri do pet minuta.

- Ako hoćete da poslužite voće pečeno na roštilju, žar je spreman kada možete da držite ruku oko pet sekundi na 10 do 15 centimetara iznad njega. Najbolje su polovine kajsije, breskve i nektarine. Možete da probate i isečene jabuke, smokve i kruške.


0 komentari:

Objavi komentar

baner