Ovo su najčešće greške koje radimo kad kuhamo tjesteninu
Često baš zbog jednostavnosti kuhanja zaboravimo da moramo paziti kako pripremati tjesteninu
S jajima, bez jaja, integralna, u raznim bojama s dodatkom povrća i začina, domaća, kupovna, u svim oblicima – tjestenina je svima omiljena. Zbog toga što je jednostavna za kuhanje i kombiniranje s ostalim namirnicama svi je radimo. Međutim, ponekad nam jednostavno ne ispadne ukusna, ljepljiva ili slomljena. Donosimo vam par savjeta za što bolji okus tjestenine, često baš zbog jednostavnosti zaboravimo da moramo paziti kako je pripremati.
Koristite veliki lonac
Ako koristite manji lonac za kuhanje špageta možda vam se već dogodilo da su se špagete slomile.
Veći lonac bitan je i za temperaturu vode, kada dodamo tjesteninu u vrelu vodu temperatura se spusti, tijesto legne na dno lonca i potrebno je još neko vrijeme da voda opet počne ključati. Zbog toga postoji mogućnost da postane ljepljiva. Zato korisitite veliki lonac, najbolje bi bilo pet do šest litara vode.
Sol u vodi
Vodu u kojoj se kuha tjestenina potrebno je posoliti. Tjestenina će biti boljeg okusa, a možete smanjiti količinu soli u umacima. Sol dodajte neposredno prije tjestenine. Na pet, šest litara vode dovoljno je dodati jednu ili dvije žlice soli.
Tjesteninu ne stavljajte prerano u vodu
Često smo gladni i želimo što prije vidjeti jelo na našem tanjuru. Tada nam se čini da voda nikad neće provrijeti. Ali strpite se malo i stavite tjesteninu u vodu tek kada jako vrije. Ako se tjestenina spusti na dno lonca znači da je temeperatura niska.
Bez miješanja, molim
Nitko od nas ne želi na tanjuru imati grumen tjestenine. Zato ne miješajte stalno za vrijeme kuhanja. Promiješajte tjesteninu nakon što ste je stavili u vodu i samo povremeno dok se kuha.
Bez ispiranja
Nakon kuhanja nemojte ispirati tjesteninu vodom. Osim što je nepotrebno, maknut ćete i škrob koji pomaže da se što bolje spoji s umakom. Ocijedite tjesteninu s cjedilom i lagano protresite da se ukloni višak vode.
0 komentari:
Objavi komentar