Iznenadite nepca namazom od leće i piva
Recept za ukusan nesvakidašnji namaz koji svakako trebate probati
Leća spada u grupu mahunarki i ima je četrdesetak vrsta. Uzgajala se još u kamenom dobu i pretpostavlja se da potječe iz Azije. Uz ječam i pšenicu bila je osnovna ljudska namirnica koju spominju čak i u Bibliji.
Ova namirnica ne sadrži zasičene masnoće niti kolesterol. Bogata je proteinima i vlaknima, a sadrži visok postotak vitamina B i željeza. Leća, kao i mahunarke općenito, nije baš čest gost na jelovniku u mojoj obitelji.
Kako bih leću ipak stavio na stol, odlučio sam se za ovaj ukusan namaz čiji recept je pred vama.
NAMAZ OD LEĆE I PIVA
Za 8-10 osoba
Vrijeme pripreme: 30 min (bez hlađenja)
Sastojci:
150 g crvene leće
500 ml piva
1 kuhani žumanjak
2 žlice maslaca
1 češanj češnjaka
žlica sušenih rajčica
žličica senfa
2 žlice ajvara
žličica mljevene paprike s aromom dima
žlica svježeg lista peršina
žlica aceto balsamica u kremi
prstohvat mljevenog čilija
mljeveni šareni papar
sol
Priprema:
Leću kuhamo u 500 ml piva, dok pivo ne ispari.
Nakon što se leća skuhala i ohladila, prebacimo ju u blender.
Leći dodamo sve ostale sastojke i usitnimo u blenderu kako bismo dobili kompaktnu smjesu.
Namaz ohladimo prije posluživanja.
Uživajte!
0 komentari:
Objavi komentar