Kako pripremiti ukiseljene mini-kapulice?
Ukiseljene lučice ili kapulice jednostavan su i omiljen prilog koji možete brzo pripremiti kod kuće. Potrebne su vam malene zdrave mlade lučice srebrenca, a možete koristiti i ljutiku (luk kozjak) koji je još sitniji i blažeg okusa.
Lučice bi trebale biti približno iste veličine čvrste, zdrave i tvrde. Ako nisu podjednake, s većih možete skinuti nekoliko vanjskih omota.
Iako se u Dalmaciji prilikom pripreme ukiseljenih kapulica s lučica ne skida kora, preporučljivo je lučice ipak oguliti jer na taj način lakše kontroliramo ima li pokvarenih plodova ili nečistoća.
Začini koji će vam trebati su lovorov list, timijan i papar u zrnu (crni ili šareni).
Količina začina za svaku staklenku zapremine pola litre je 1 lovorov list, pola male žličice timijana i desetak zrna papra. Ako želite umjesto timijana možete staviti i klinčić. Potom pripremite kiseli naljev.
Za jedan kilogram lučica trebat će vam 300 mL octa i 250 mL vode, 2 žličice soli i dvije žličice šećera.
Tu otopinu zakuhajte i zatim ostavite da se potpuno ohladi. Ako želite obojene lučice i malo drugačiju aromatsku notu, na 200 mL octa dodajte 100 mL crnog vina.
Prije kiseljenja, lučice se mogu kratko (do 5 min) prokuhati u ključaloj vodi, međutim, taj korak nije nužan, posebice ako koristite ljutiku. Ako volite tvrđe lučice, ne trebate ih prokuhavati, posebice ako ih ne namjeravate dugo čuvati.
Lučice treba posložiti u oprane i sterilizirane staklenke, rasporedite ih što gušće i na vrhu ih fiksirajte čačkalicama da ne izviruju iz staklenke. Potom dodajte začine i prelijte ranije pripremljenim kiselim naljevom. Ukiseljene lučice treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu, a za konzumaciju su spremne nakon 3-4 tjedna.
Najbolje ih je poslužiti uz kaloričnija zimska jela poput jela od divljači, gulaša, mesa u umaku od gljiva. Pristajat će i uz razna hladna predjela, šunku, pršut sir, te razne salate s majonezom i vrhnjem.
0 komentari:
Objavi komentar