Savjeti




ee

nedjelja, 7. veljače 2016.

Kako pripremiti ukiseljene mini-kapulice?

Kako pripremiti ukiseljene mini-kapulice?


Ukiseljene lučice ili kapulice jednostavan su i omiljen prilog koji možete brzo pripremiti kod kuće. Potrebne su vam malene zdrave mlade lučice srebrenca, a možete koristiti i ljutiku (luk kozjak) koji je još sitniji i blažeg okusa.


Lučice bi trebale biti približno iste veličine čvrste, zdrave i tvrde. Ako nisu podjednake, s većih možete skinuti nekoliko vanjskih omota.

Iako se u Dalmaciji prilikom pripreme ukiseljenih kapulica s lučica ne skida kora, preporučljivo je lučice ipak oguliti jer na taj način lakše kontroliramo ima li pokvarenih plodova ili nečistoća.

Začini koji će vam trebati su lovorov list, timijan i papar u zrnu (crni ili šareni).

Količina začina za svaku staklenku zapremine pola litre je 1 lovorov list, pola male žličice timijana i desetak zrna papra. Ako želite umjesto timijana možete staviti i klinčić. Potom pripremite kiseli naljev.

Za jedan kilogram lučica trebat će vam 300 mL octa i 250 mL vode, 2 žličice soli i dvije žličice šećera.
Tu otopinu zakuhajte i zatim ostavite da se potpuno ohladi. Ako želite obojene lučice i malo drugačiju aromatsku notu, na 200 mL octa dodajte 100 mL crnog vina.

Prije kiseljenja, lučice se mogu kratko (do 5 min) prokuhati u ključaloj vodi, međutim, taj korak nije nužan, posebice ako koristite ljutiku. Ako volite tvrđe lučice, ne trebate ih prokuhavati, posebice ako ih ne namjeravate dugo čuvati.


Lučice treba posložiti u oprane i sterilizirane staklenke, rasporedite ih što gušće i na vrhu ih fiksirajte čačkalicama da ne izviruju iz staklenke. Potom dodajte začine i prelijte ranije pripremljenim kiselim naljevom. Ukiseljene lučice treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu, a za konzumaciju su spremne nakon 3-4 tjedna.

Najbolje ih je poslužiti uz kaloričnija zimska jela poput jela od divljači, gulaša, mesa u umaku od gljiva. Pristajat će i uz razna hladna predjela, šunku, pršut sir, te razne salate s majonezom i vrhnjem.

Related Posts:

  • Vatreni kolač Vatreni kolač Za Valentinovo praktikujem da napravim nešto posebno, crveno, u boji ljubavi… Ovaj put je izbor pao na ovaj “vatreni” kolač. Zanimljiv i dekorativan! :) Sastojci 3/4 šolje brašna 2/4 šolje šećera 3 kašike … Read More
  • Tanka pita s jabukama i lisnatim tijestom Tanka pita s jabukama i lisnatim tijestom Tarte fine aux pommes - najjednostavnija, fina, tanka pita od jabuka i lisnatog tijesta, klasik francuske kuhinje Brzo se priprema, nema puno sastojaka, jednostavna je i jako uku… Read More
  • Sočni kuglof Sočni kuglof  Kuglof je mnogima omraženi kolač zbog svoje jednoličnosti i suhoće. Ipak, ja ga neizmjerno volim - moja je majka mramorni kolač spremala u obliku kuglofa dok sam bila mala i oduvijek sam ga obožavala. … Read More
  • Clafoutis s malinama Clafoutis s malinama Ovaj francuski klasik idealan je izbor za vruće ljetne dane. Priprema je krajnje jednostavna, a rezultat odličan. Tradicionalni i najpopularniji clafoutis (klafuti) priprema se s trešnjama ali nećet… Read More
  • Inspiracija za blagdanske slastice Inspiracija za blagdanske slastice Ako ste u potrazi za slatkom inspiracijom za blagdanski stol, ovih pet kuharica iz Mondo ponude dat će vam pregršt ideja za pripremu raskošnih kolača i slastica. U kuharici Čokolada za … Read More

0 komentari:

Objavi komentar

baner