Pecivo sa sezamom i makom
Ova peciva nastala su u Poljskoj još u 17. stoljeću, u Ameriku su stigla sa židovskim imigrantima a kasnije postala popularna u cijelom svijetu. Specifičnog su i prepoznatljivog izgleda, pripremaju se u obliku prstena, vjerojatno iz praktičnih razloga jer su se prodavali najčešće nanizani na platnenu traku ili na drveni štap.
Peciva su posebna i po tome što se prvo kratko kuhaju u slanoj vodi pa tek zatim peku. Možda se priprema čini komplicirana, ali vrijedi se potruditi jer je rezultat odličan. Tradicionalno se peciva posipaju sezamon ili makom, ali danas se pripremaju u bezbroj raznih kombinacija. Mogu se jesti u slanoj ili slatkoj varijanti (najklasičnija je kombinacija s krem sirom i lososom), ja sam ih punila krem sirom i dimljenim sušenim kareom.
Sastojci:
(za 9 komada)
600 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
4 žličice šećera
2 žličice soli
1 jaje
2 žlice ulja
300 ml tople vode
1 jaje i žlica vode (za premazivanje)
mak i sezam (za posipavanje)
voda i sol (za kuhanje)
Priprema:
1. U malo tople vode otopiti kvasac i 2 žličice šećera. Ostaviti 10 minuta na toplom mjestu.
2. U većoj zdjeli pomiješati brašno, sol i ostatak šećera. Napraviti u sredini udubinu pa tu dodati jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Dodavati vodu i umijesiti tijesto.
.....
3. Tijesto ostaviti pokriveno na toplom mjestu 15 minuta, kratko premijesiti, pokriti i ostaviti da se diže oko sat vremena.
4. Lagano premijesiti i podijeliti na 9 podjednakih dijelova. Svaki dio formirati u kuglu, pokriti i ostaviti 20 minuta na sobnoj temperaturi.
5. Svaki komad lagano u sredini probušiti prstom i nježno razvući tijesto, formirati u prsten. Opet ostaviti pokriveno 10ak minuta na sobnoj temperaturi.
6. U većem loncu zakuhati vodu, posoliti i kuhati peciva par minuta sa svake strane, dok ne narastu. Kako bi tijekom kuhanja peciva imala dovoljno mjesta i mogla rasti, kuhati odjednom najviše 3-4 komada.
7. Peciva vaditi velikom žičanom žlicom, dobro ocijediti i posložiti na lim obložen papirom za pečenje.
8. Umutiti jaje s malo vode pa premazati peciva i posuti ih makom i sezamom (sezam se može ranije malo tostirati na suhoj tavici, bit će intenzivnijeg okusa).
9. Peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta na 200°C.
0 komentari:
Objavi komentar