Savjeti


ee

subota, 6. veljače 2016.

Pita od jagoda

Pita od jagoda


Ova jednostavna, tradicionalna pita s jagodama idealna je proljetna slastica.

Domaće jagode, slasne i mirisne, u kombinaciji s prhim tijestom i finom slastičarskom kremom čine ovu pitu neodoljivom.

Tijesto:

250 g brašna
Prstohvat soli
150 g maslaca
60 g šećera u prahu
1 žumanjak
2-3 žlice hladne vode
Malo naribane limunove korice
Krema:

500 ml mlijeka
4 žumanjka
100 g šećera
40 g gustina
Vanilija (srž mahune ili ekstrakt)
50 g maslaca
Jagode
Malo pekmeza od jagoda ili marelice i žlica vode, za premazivanje
Priprema:


Brašno malo posoliti, promiješati pa u njega utrljati maslac narezan na kockice. Dodati žumanjak, limunovu koricu i vodu pa umijesiti tijesto. Tijesto ne treba dugo mijestit, dovoljno je samo da se svi sastojci sjedine. Formirati tijesto u disk, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 1 sat u hladnjaku.
Ohlađeno tijesto tanko razvaljati pa formirati po kalupu za pite. Dno tijesta izbosti vilicom.
Preko tijesta staviti papir za pečenje, po papiru rasporediti suhi grah ili rižu, staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 15-20 minuta na 180°C. Izvaditi iz pećnice, maknuti papir s grahom pa tijesto vratiti u pećnicu i peći još 15ak minuta, odnosno dok se tijesto do kraja ne ispeče. Pečeno tijesto ostaviti da se ohladi.


Za kremu u loncu ugrijati mlijeko s vanilijom.
U drugoj posudi izmiksati žumanjke i šećer, kada smjesa postane pjenasta dodati gustin i malo vrućeg mlijeka, dobro promiješati pa uliti u lonac s vrućim mlijekom. Kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne i skuha. Maknuti s vatre i u kremu umiješati maslac. Kremu ohladiti.
Jagode oprati, očistiti i prerezati na pola.
Pekmez pomiješati s malo vode i zagrijati.
Hladno tijesto namazati ohlađenom kremom, po kremi rasporediti jagode pa sve premazati pekmezom.

0 komentari:

Objavi komentar

baner