Savjeti


ee

četvrtak, 4. veljače 2016.

Preokrenuti kolač s breskvama

Preokrenuti kolač s breskvama


Ovo je jednostavan, sezonski, ljetni kolač sa sočnim breskvama a savršeno paše uz popodnevnu kavicu i slatko druženje

Umjesto s breskvama, ovaj kolač možete napraviti i s drugim mekanim sezonskim voćem.

Kolač možete poslužiti uz kuglicu sladoleda.

Sastojci:

(za okrugli lim promjera 26 cm)

4-5 bresaka
Za karamel:

50 g maslaca
100 g smeđeg šećera (light muscovado)
1 žlica vode
malo cimeta
Za biskvit:

120 g maslaca (sobne temperature)
150 g šećera
2 jaja
100 ml mlijeka
200 g brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
Priprema:

Breskve operite, izrežite na kriške (ja sam svaku breskvu izrezala na 6 jednakih dijelova) i ogulite.
U tavi otopite maslac i šećer, dodajte žlicu vode i miješajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta.
Pripremljeni karamel izlijte u okrugli lim za pečenje (ili u okrugli vatrostalni pekač), zatim rasporedite pripremljene breskve.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
.....

Brašno malo posolite, dodajte prašak za pecivo i sve dobro promiješajte.
U drugoj posudi mikserom miješajte maslac i šećer, kada se dobro sjedine dodajte jedan po jedan žumanjak (između dodavanja dobro promiješajte) a zatim naizmjence dodajte pripremljeno brašno i mlijeko, tako da počnete i završite s brašnom. Na kraju u tijesto lagano umiješajte snijeg od 2 bjelanjka.
Ovu smjesu pažljivo rasporedite po breskvama, poravnajte i stavite u zagrijanu pećnicu.
Pecite 40-50 minuta na 180°C.
Izvadite iz pećnice i odmah prođite nožem uz rub posude za pečenje. Nakon 15 minuta preko posude s kolačem stavite veliki tanjur za serviranje pa koristeći kuhinjsku krpu ili rukavice, preokrenite kolač na tanjur.

0 komentari:

Objavi komentar

baner