Riža na mlijeku s posebnim dodacima!
Riža je namirnica stara više od 6500 godina. Prirodno raste u tropskim i suptropskim područjima Afrike i Azije, ali može se naći i u Italiji, Makedoniji i Americi. Volimo je na milijun načina, ali samo je jedna - riža na mlijeku...
Riža je bogata ugljikohidratima, a siromašna mastima i kolesterolom.
Godišnje se proizvede oko 600 milijuna tona, a većina ode za rižota. No, ne zaboravimo na desert naših baka - riža na mlijeku.
Donosim moju verziju s dodatkom lješnjaka i karamela.
Sastojci:
150 ml riže
450 ml mlijeka
2 žlice smeđeg šećera
2 žlice kokosova ulja
100 g lješnjaka
100 g šećera
100 ml mlijeka
Priprema:
1. rižu kratko popržimo bez masnoće
2. podlijevajući mlijekom kuhamo dok ne bude mekana
3. dok se riža kuha lješnjake kratko tostiramo i usitnimo u blenderu šećer otopimo, zalijemo hladnim mlijekom i lagano kuhamo dok se šećer opet ne otopi i ne dobijemo gusti karamel
4. riži pred kraj dodamo šećer i lješnjake, te dobro izmiješamo
5. na samom kraju dodamo i kokosovo ulje serviramo na tanjur, prelijemo karamelom i posipamo lješnjakom
Uživajte!
0 komentari:
Objavi komentar