Tart od bundeve i đumbira
Ova pita osvojit će vas kombinacijom bundeve, javorovog sirupa, đumbira, vanilije, kardamoma i još mnogo toga, a kako su se pripremale pite pogledajte u videu s radionice u Miele Centru na kojoj su nas blogeri, osim ove pite, oduševili i drugim slatkim kreacijama.
Tart od bundeve i đumbira
Nadjev:
400 - 500 g muškatne bundeve
100 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera
4 žlice javorovog sirupa
2 jaja
1-2 žlice brašna
2 vanilin šećera
Malo paste od vanilije ili 1 žličicu ekstrakta od vanilije
1 žličica cimeta
1 žličica kardamoma
2 žličice svježeg sitno ribanog đumbira
Malo muškatnog oraščića (2-3 poteza na sitni ribež)
3 žlice džema od dunja
Tijesto:
300 g brašna
200 g maslaca
Prstohvat soli
2 žlice šećera
1 jaje
1-2 žlice ledeno hladne vode
1 žlica slatkog vrhnja
Postupak
1. Prvo napravite tijesto. Umiješajte sve suhe sastojke, pa prstima povežite s maslacem. Kada dobijete mrvičastu masu dodajte jaje, vrhnje i vodu, pa umijesite prhko tijesto. Ukoliko se lijepi, dodajte još brašna. Oblikujte disk, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak minimalno pola sata.
2. Ugrijte pećnicu na 170 °. Bundevu narežite na četvrtine, očistite od koštica i stavite na papirom obložen lim za pečenje. Stavite peći 30-40 minuta. Malo ohladite i dok je još mlaka odvojite od kore žlicom, te ju usitnite vilicom. Poželjno je imati pomalo nejednaku teksturu, zato ju i ne usitnjujemo štapnim mikserom jer ne želimo postići ujednačeni pire. Dok je bundeva mlaka umiješamo svježe naribani đumbir.
3. Tijesto razvaljajte i stavite u namašćeni kalup za pečenje. Možete koristiti kalup za torte ili kalup za tart s valovitim rubom. Ovaj recept je idealan za kalup promjera 30 cm. Poravnajte tijesto po dnu i uz rubove, pa ga na nekoliko mjesta po dnu probodite vilicom. Stavite peći nekih 10ak minuta, ili dok lagano ne porumeni. Izvadite ga vani da odstoji, dok ne pripremite nadjev.
4. Pjenjačom izmiješamo jaja i šećere, pa dodamo bundevu s đumbirom. Dodamo vrhnje i vaniliju, pa pjenjačom opet izmiješamo dok se sastojci ne povežu. Polupečeno tijesto namažemo džemom od dunja, pa na njega izlijemo nadjev. Pitu stavimo peći 30-45 minuta.
5. Ohladimo na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja možemo posuti malo cimetom i dodati sa strane sladoled od vanilije. Pita je izvrsna i potpuno ohlađena u hladnjaku, kada kao da dobiva jednu profinjeniju dimenziju.
0 komentari:
Objavi komentar