Savjeti




ee

ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Torta od maka s jagodama

Torta od maka s jagodama



Stigle su, sočne, slatke i mirisne. Jagode su izvor inspiracije za tisuće recepata, a u ovome sam ih odlučila ubaciti u najfiniju kremu od vanilije uz moj omiljeni, lagani biskvit s makom.

Nikad prije nisam kombinirala mak i jagode, ali moja znatiželja bila je zadovoljena ovom sočnom tortom.

Torta od maka s jagodama

Biskvit (x3):

2 bjelanjka
3 žlice šećera
1 žlica brašna
3 žlice mljeveni maka
1/2 praška za pecivo
Krema:

4 žumanjka
100 g šećera u prahu
1 žlica brašna
4dcl mlijeka
vanilija (štapić ili ekstrakt)
4 listića želatine
200 g mascarponea
6-8 jagoda (sitno nasjeckanih)
BISKVIT

Bjelanjke istucite u snijeg, dodajte mu šećer i miksajte još 2-3 minute. U šalici izmiješajte brašno, mak i prašak za pecivo te usipajte u bjelanjke. Špatulom umiješajte suhe sastojke i bjelanjak u jednoličnu smjesu. Kalup za tortu podložite masnim papirom te u njega ulijte smjesu za biskvit. Pecite na 180C oko 10 minuta, tj. dok čačkalica iz biskvita ne izađe čista.
Ovaj biskvit ispecite 2 ili 3 puta, ovisno koliko slojeva biskvita želite u torti. Ovu količinu sastojaka za biskvit pekla sam u kalupu promjera 20cm.


KREMA

Žumanjke i šećer u prahu miksajte dok žumanjci ne izblijede. Dodajte žlicu brašna i nastavite miksati dok se ne sjedini.
Zakuhajte mlijeko s vanilijom, te kipuće mlijeko lagano ulijevajte u smjesu sa žutanjcima, istovremeno sve umješavajući pjenjačom. Ukoliko to radite sami, ulijevajte mlijeko šefljom, a ukoliko imate pomoć, neka vam mlijeko polako ulijevaju, dok vi miješate.
Mlijeko sa žumanjcima vratite na laganu vatru i kuhajte, miješajući čitavo vrijeme, dok se krema ne skuha do gustoće koju želite.
U malo hladne vode namočite listiće želatine te ih, nakon par minuta namakanja ocijedite i umiješajte u vruću kremu, dok se potpuno ne rastope.
Kremu prebacite u posudu za miksanje i prekrijte prozirnom folijom, kako se nebi stvorila kožica na vrhu.
Kada se krema potpuno rashladila, lagano ju izmiksajte i dodajte joj mascarpone te pažljivo umiksajte, da se ne razvodni. U kremu umiješajte i sitno nasjeckane komadiće
SLAGANJE TORTE

U kalup za tortu stavite biskvit, te ga namočite s 1-2 žlice mlijeka. Na biskvit raspodjelite pola kreme, te ju prekrijte novim biskvitom i tako još jednom, ukoliko radite tortu s 3 biskvita. Tortu ostavite par sati u hladnjaku da se potpuno stvrdne, te ju ukrasite - slatkim tučenim vrhnjem, buttercreamom ili čokoladom.. ili ju jednostavno ostavite "golu".


Related Posts:

  • Torta s bademima i karamelom Torta s bademima i karamelom Izgledala je toliko dobro da smo se čak složili kako je prava šteta uopće načeti tortu jer će se narušiti njezina ljepota. Tatjana vam donosi sve korake recepta za tortu s bademima i karamelom… Read More
  • Nutella torta Nutella torta Nutella je glavna zvijezda ove priče a ovdje je i u dobrom društvu kave i čokolade. Ova je tortica obujmom nešto manja od standardne torte ali je zato dosta visoka. Ovdje sam spojila dva recepta u jedan i … Read More
  • Fenomenalno slasna Monte torta Fenomenalno slasna Monte torta  Često sam znala pomisliti kako ovu tortu mogu svrstati među one tražene, jer je zaista fenomenalna, ali cijelo vrijeme nisam imala uslikan presjek torte kako bi to mogli vidjeti. Be… Read More
  • Torta od sira – bez pečenja Torta od sira – bez pečenja Mirjanin recept za predivnu tortu od sira koje je ukrasila sa svježim voćem. Sastojci za podlogu: 100 gr petit keksa 85 gr otopljenog maslaca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(… Read More
  • Kapri torta - Capri cake recipe - VIDEO Kapri torta - (VIDEO) Predivna kapri torta od jagoda. Veoma kremasta, socna i prelepog preseka. Sigurna sam da ce oduševiti sve pred koje je iznesete i poslužite. Sastojci za koru: 7 belanaca 14 kašika šecera 1 kašika s… Read More

0 komentari:

Objavi komentar

baner