Savjeti


ee

utorak, 26. travnja 2016.

Jednostavan recept za DOMACI KEKS

Jednostavan recept za DOMACI KEKS


Ovo je vrlo stari i vrlo jednostavan recept za kekse, ali i vrlo stari način izrade keksa. Tako su se keksi radili dok sam ja bila dijete. Dodatak za profiliranje oblika, koji se stavljao na stroj za mljevenje mesa, bio je prije šezdesetak – pa i više godina – pravi hit. Ovaj recept je i danas vrlo dobar i koristan, a prikazani način izrade keksa je samo mala muzejska gastro-šetnja na temu: tak su to delali naši stari….. Možda i nekoga od vas podsjeti na vremena ovih domaćih keksa.


Sastojci



30 dag glatkog brašna
15 dag maslaca
2 jaja
15 dag šećera
1 vanilin šećer
1/2 vrećice praška za pecivo
prstohvat soli
po želji 1 žlica kakaa ili čokolade u prahu
Priprema
1.
U brašno umiješati prašak za pecivo, dodati sol, šećer pomiješan sa vanilin šećerom, jaja i na listiće narezani margarin (maslac) pa sve umiješati u glatko tijesto. Kod miješanja po potrebi dodati brašna ili nekoliko kapi vode.2.Prije šezdesetak, pa i više godina, to se radilo ovako. Na stoj za mljevenje mesa stavio se nastavak za profiliranje keksa. Obzirom da sam sačuvala taj nastavak i mali stroj za mljevenje mesa od moje mame, danas sam za sve vas radila kekse na ovaj stari način. Strojem za mljevenje mesa tijesto se protiskuje kroz željeni profil.




3.Ako želite dvobojne kekse, podijelite tijesto na dva dijela pa u jedan dio umijesite kakao ili čokoladu.4Kekse možete raditi u raznim oblicima5.Nožem odrezati na željenu dužinu.6.Odlagati na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i peći u pećnici na temperaturi od 175°C , 12 do 15 minuta, ovisno o debljini oblika keksa.7Domaće kekse možete izraditi i sa okusom vanilije po ovom receptuđ

Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

baner