Tako JEDNOSTAVAN i tako BRZ : Griz užitak za 20 minuta GOTOV !
Sastojci:
Svijetli dio:
Svijetli dio:
- cca 4 dl mlijeka
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica bijelog ruma
- 3-4 žlice griza
- cca 3 žlice kokosovog brašna
Tamni dio:
- cca 4 dl mlijeka
- 1/2 žlice smeđeg šećera
- 100 g tamne čokolade
- (ovdje s 85 % kakaa)
- 3-4 žlice griza
- 1 žlica bijelog ruma
- cca 2 koluta ananasa
- (svježeg ili iz kompota)
- za posipanje kokosovo brašno
Ukoliko je potrebno, očistite ananas i narežite ga na komadiće (ili ga ocijedite iz konzerve). Pristavite za kuhanje prvu količinu mlijeka, ruma i šećera. U vruće mlijeko umiješajte griz, uz miješanje skuhajte te u vruće umiješajte ribani kokos. Ulijte u kalup obložen pek papirom. Pristavite drugu količinu mlijeka, ruma i šećera. U međuvremenu utisnite okomito komadiće ananasa u svijetli dio (cca do pola).
Toplom mlijeku dodajte razlomljenu čokoladu te miješajte dok se ne otopi – moja preporuka je da nemate cijelo vrijeme smjesu na vatri već da je po potrebi maknete, da vam ne zagori. Kada se čokolada rastopi, umiješajte griz i kuhajte cca 2-3 minute (tj. koliko grizu treba da se skuha). Prelijte preko svijetle smjese, tako da zapuni sve rupe između ananasa i prekrije ga. Kada se prohladi, desert stavite u hladnjak i dobro ohladite. Pažljivo ga izvadite iz kalupa i po želji pospite ribanim kokosom.
Toplom mlijeku dodajte razlomljenu čokoladu te miješajte dok se ne otopi – moja preporuka je da nemate cijelo vrijeme smjesu na vatri već da je po potrebi maknete, da vam ne zagori. Kada se čokolada rastopi, umiješajte griz i kuhajte cca 2-3 minute (tj. koliko grizu treba da se skuha). Prelijte preko svijetle smjese, tako da zapuni sve rupe između ananasa i prekrije ga. Kada se prohladi, desert stavite u hladnjak i dobro ohladite. Pažljivo ga izvadite iz kalupa i po želji pospite ribanim kokosom.
Posluživanje:
Napomena: ova varijanta je za odrasle – za dječju varijantu umjesto ruma stavite neku prihvatljiviju aromu (npr. vanilin šećer) i ev. mliječnu čokoladu. Mjere su odokativne – uglavnom, koliko mlijeka vam inače treba za griz, toliko ga pristavite za kuhanje: kokos i čokolada će ga dodatno zgusnuti … a šećera možete dodati i više ako volite slađe.
0 komentari:
Objavi komentar