Savjeti




ee

srijeda, 17. kolovoza 2016.

Bananita! Za ljubitelje banana i cokolade podsjeca na banana split!



SASTOJCI

BISKVIT

9 jaja

9 zlica secera

9 zlica mljevenih oraha

2 zlice brasna

1/2 vrecice praska za pecivo

KREMA

1 litra mlijeka

2 pudinga sa okusom vanilije

4 zlice brasna/ vrhom pune

secera po ukusu/zavisi od slatkosti pudinga

2 vrecice Bourbon vanilije

250 grama maslaca

2 zlice secera u prahu

cokoladna glazura

120 grama cokolade za kuhanje

80 grama maslaca

8 zlica slatkog vrhnja

i jos

6 banana

400 ml slatkog vrhnja

2 krem-fixa

1 limun sok

PRIPREMA

1.

BISKVIT

2.

Odvojiti bjelajnke od zumanjaka. Izlupati bjelanjke u cvrsti snijeg, dodati secer, jedan po jedan zumanjak, miksati da dobijete gustu smjesu. Pomjesajte orahe, brasno i prasak te pazljivo dodajte smjesi od jaja.

Peci u limu od pecnice. Hladan biskvit presjeci na dva dijela.

3.

KREMA

4.

Pomijesati brasno, puding i vaniliju sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati sa secerom ( kolicina po zelji ) i u kipuce dodati puding. Kremu ohladiti, ponekad promijesati da se ne stvori korica.

Pjenasto izraditi maslac sa secerom u prahu. Postepeno dodavati puding koji bi trebao biti sobne temperature.

5.

Zavrsni radovi

6.

Na tacnu staviti jedan biskvit, na njega podijeliti polovinu kreme. Na kremu dolazi drugi biskvit te druga polovina kreme.

Banane oguliti i vodoravno razrezati na pola, te ih provuci kroz limunov sok. Poslagati ih po gornjem sloju kreme. Banane malo rukom ispraviti da budu “ravnije”. Kad ste stavili banane, bogato ih zalijte sa cokoladnim preljevom.

Gornji dio kolaca ( kremu i banane ) omotati sa aluminijskom folijom, da vam se cokolada ne bi previse slijevala sa kolaca. Banane moraju biti dobro zalivene cokoladom da ne pocrne. Ohladiti i ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem.

Posluživanje

Kada mi ne treba cijela torta odjednom, razrezem ju kroz sredinu izmedju banana na dva dijela. To radim zato sto ne volim da mi slatko vrhnje dugo stoji na kolacu. Onda polovinu vrhnja izlupam pa namazem polovinu torte, a sutradan drugu polovinu. Ako vam treba cijela torta, naravno da ju mozete cijelu ukrasiti vrhnjem.

Kolicina cokoladne glazure ovisi o velicini banana…ako su manje banane ode vise cokolade jer ima vise mjesta izmedju njih.Ljepse je ako banane nisu jako velike. Onda ih stane 6 polovina u sirinu i 2 u duzinu. Na slici je nazalost samo posljednji komad…nisam uspjela fotkati cijelu.

Related Posts:

  • Čaj od cimeta usporava starenje Čaj od cimeta usporava starenje Čaj od cimeta produžava mladost i vitalnost, a da bi pomogao kod anemije priprema se na poseban način. Najbolje je pripremati čaj sa cimetom u štapićima (adsbygoogle = window.adsbygoog… Read More
  • Riba, ječam i povrće - POSNO Riba, ječam i povrće - POSNO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Za 4 osobe potrebno je: 500 g mešanog povrća za supu, 250 g ječma, 1 l supe od povrća, 250 g zelenog graška, 450 g fileta lososa bez ko… Read More
  • Orada u kukuruznom sosu - MRSNO Orada u kukuruznom sosu - MRSNO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Za 4 osobe potrebno je: 4 fileta orade bez kožice, 1 glavica crnog luka, 250 g smrznutog kukuruza, 250 ml krem pavlake za kuvanje, 1… Read More
  • Oslić u susamu i đumbiru - MRSNO Oslić u susamu i đumbiru - MRSNO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Za 4 osobe potrebno je: 4 fileta oslića (po 120-150 g), 180 g susama, 2 kašike rendanog đumbira, 80 ml majoneza, 1 kašika rendane k… Read More
  • Za tri nedelje smanjite težinu za 10 odsto Za tri nedelje smanjite težinu za 10 odsto Pomoću jednostavne formule vrlo lako možete da izračunate idealan dnevni unos za savršenu liniju DA biste suvišne kilograme trajno istopili, stručnjaci ne preporučuju rigorozne … Read More

0 komentari:

Objavi komentar

baner