Savjeti


ee

petak, 29. siječnja 2016.

Branko Ognjenović kuha: Hit jesenska jela s mesom

Branko Ognjenović kuha: Hit jesenska jela s mesom


Jesen je sezona gljiva u kojoj zaljubljenici u branje jestivih gljiva dolaze na svoje. Donosimo vam dva prefina recepta našeg chefa Branka Ognjenovića koja svakako preporučamo da isprobate čim prije u ovo prohladno jesensko doba

Pileća prsa s kestenom i pancetom i divljom rižom

Sastojci za 4 osobe su
....


Pileća prsa file 4 kom. cca. 0,60 kg
Kesten 0,15 kg
Panceta 0,10 kg
Divlja riža 0,20 kg
Sol, papar po potrebi
Maslac 0,05 kg
Umak od pečenja 0,10 lit
Luk 0,05 kg
Peršin list 0,05 kg
Vrhnje za kuhanje 0,10 l
Priprema:

Kestene i luk izrežemo na sitne kockice. Na maslinovom ulju prepržimo luk i dodamo kestene te začinimo soli, paprom, peršinom i vrhnja za kuhanje te smjesu pirjamo par minuta..
Nožem napravimo džep u pilećem fileu, napunimo prethodno napravljenom smjesom. Cijeli file obmotamo listićima pancete gledajući da svi završavaju na donju stranu.
U slanu vodu koja kuha dodajemo rižu i uz povremeno miješanje kuhamo.
Pileća prsa polažemo na zagrijanu tavu tako da budu okrenuta prema završetku pancete. Pržimo i s jedne i s druge strane lagano. Panceta mora bit hrskava i rumena.
Rižu kada je kuhana ocijedimo i na maslacu okrenemo. U tavu gdje se prže prsa dodajemo malo umaka od pečenja kojem smo dodali par cjelih kestena i vrhnje zakuhanje.
Izvadimo prsa van i režemo u koso kako bi se vidjelo ćime smo napunili prsa. Rižu posložimo na tanjur te na rižu položimo prsa i sve prelijemo (ukrasimo) umakom.
Svinjska vratina pod plaštom na raguu od gljiva

Sastojci za 4 osobe:

Svinjska vratina 0,80 kg
Bukovače 0,20 kg
Vrganji 0,20 kg
Luk 2 glavice
Mozzarela 0,30 kg
Maslac 0,05 kg
Sol, papar po potrebi
Peršin pola vezice
Ulje 0,05 l
Priprema:

Luk očistimo, narežemo na sitno, naglo prepržimo na masnoći do zlatno žute boje. Zatim dodajemo gljive koje smo prethodno očistili i narezali na ploške i rezance.
Začinimo i sve lagano pržimo. Uz povremeno podlijevanje pržimo dok gljive ne omekšaju, tj. ne sjedine se. Na kraju dodamo malo sitno sjeckanog peršina i malo svježe mljevenog papra.
Tanko rezanu vratinu začinimo, prerežemo žilice i stavimo peći na grill. Kad je pečena sa jedne strane okrenemo te na gornju stranu stavimo komadić maslaca, pa sve zajedno prekrijemo ploškama mozzarele, dodamo malo peršinovog lista, pa poklopimo i pustimo da se dalje peče.
Kada je vratina pečena a sir se lagano rastopio tj. prekrio meso serviramo, kao podlogu stavimo ragu od gljiva, a gore vratinu koju je prekrila topljena mozzarela te prilog po izboru.

0 komentari:

Objavi komentar

baner