Savjeti




ee

petak, 29. siječnja 2016.

Julienne tehnika rezanja povrća

Julienne tehnika rezanja povrća


Julienne je naziv posebne tehnike rezanja povrća i voća na jednake, tanke štapiće debljine šibica. U pojedinim receptima možete naići na povrće rezano julienne tehnikom a koje se nadalje priprema s ostalim sastojcima prema uputama iz recepta.


No, ova tehnika rezanja često je savršen odabir za pripremu dekoracija kod prezentacije tanjura. Obzirom da su ovake rezane namirnice izrezane na jednake dijelove, njihova je termička obrada ravnomjerna a finalno jelo time i ukusnije. Pitali smo chefa Branka Ognjenovića da nam kaže kako se
reže julienne povrće.

"Oštrim nožem svježe povrće režite na duljinu 6 do 7 cm i debljine 2mm. Zatim slažite krišku jednu na drugu te opet režite po dužini na tanke jednake štapiće širine 1 do 2 mm. Ova tehnika rezanja najviše se koristi za povrće poput mrkve, celera, peršina, poriluka i voća poput jabuke", objasnio nam je Branko.


Povrće i voće izrezano na tanke trakice možete koristiti za stir-fry pripreme jela, salate, deserte isl. Ova tehnika rezanja čak se primjenjuje i na mesu i ribi, ali za to morate biti vrlo vješti i imati dobar, oštar nož. Iako se ne zna točno otkuda nazive julienne (najvjerojatnije dolazi kao derivat imena Jules ili Julien), prvi put se spominje 1722. godine u knjizi Le Cuisinier Royal et Bourgeois francuskog kuhara François Massialota.

Related Posts:

  • PITA MOG DJETINSVA MNOGO JE VOLIM I DANAS JE ČESTO PRAVIM PITA MOG DJETINSVA MNOGO JE VOLIM I DANAS JE ČESTO PRAVIM Sastojci: 2 jaja 2 kasike ulja 200 ml. mlijeka 100 ml. vode 1 prask za pecivo so 100 gr. kukuruznog brasna 150 gr. bijelog brasna Preliv: 4 jaja (adsbygoogle … Read More
  • PILECI PAPRIKAS SA NOKLICAMA! PILECI PAPRIKAS SA NOKLICAMA! Na ovaj nacin je kuhala paprikas moja pokojna baka,moja mama ga tako radi,a evo i ja nastavljam tradiciju. SASTOJCI POVEĆE 1 crveni luk 1-2 mrkve 1/2 kom celerovog korjena(moze,a ne mora) 1 … Read More
  • RUČAK SA KOJIM NE MOŽETE POGRIJEŠITI…ĆUFTE U SOSU RUČAK SA KOJIM NE MOŽETE POGRIJEŠITI…ĆUFTE U SOSU Sastojci Ćufte 400 gr mlevene junetine 1/2 srednje babure paprike sitno iseckane(moze i iz tursije ali dobro isperite) persunov list 1 čen belog luka (izrendan na najsitn… Read More
  • ZDRAV I UKUSAN DORUČAK NA BRZINU: PILEĆA PRSA U FOLIJI! ZDRAV I UKUSAN DORUČAK NA BRZINU: PILEĆA PRSA U FOLIJI! Jelo brze i lake pripreme,zdravo i nadasve jako ukusno! Sastojci 4 kom. pilecih prsa bez kostiju i kozice 300 gr tikvica 4 veca paradajza 250 gr mozzarella sir … Read More
  • BOSANSKE LEPINE BOSANSKE LEPINE Sastojci 6 osoba 600 gr brasno 10,5 gr. suhi kvasac (1, 5 vrečica,vrečica od 7 gr.) 1/2 jušne žlice ,soli 2 čajne žličice šečera 510 ml. vode Priprema (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push… Read More

0 komentari:

Objavi komentar

baner