12 super recepata s gljivama: gulaši, štrudle i tjestenine
Svježe ili sušene gljive slažu se dobro s povrćem, rižom, tjesteninom, ali i odlično pristaju uz meso.
Jesen je vrijeme novih okusa i nakon ljetnog voća i povrća došlo je vrijeme za promjenu. Kukuruz, gljive, kesteni, šipak i druge jesenske namirnice vode nas u drukčije ukuse i novo godišnje doba. Kiše su sve češće u ovo vrijeme, a sve je i više berača gljiva po šumama.
Međutim za svježe gljive dovoljno je prošetati se do obližnje tržnice i izabrati nešto za sebe.
Najpopularnija gljiva iz naših šuma je vrganj, tu su još i lisičarke, sunčanice, crne trube i druge. Uz te popularne jesenske plodove mogu se i kombinirati gljive poput šampinjona, bukovača i shiitake koje su tu cijelu godinu.
Svježe ili sušene gljive slažu se dobro s povrćem, rižom, tjesteninom, ali i odlično pristaju uz meso. Donosimo vam izbor različitih recepata koje možete isprobati u ove prohladne jesenske dane.
Gulaš od gljiva naše blogerice Sandre Rončević prava je jesenska delicija. Mješavina gljva, povrća i začina u kojem možete maštovito kombinirati okuse koje volite i poslužiti s palentom. Gulaš od gljiva
Chef Berislav Lacković predlaže potpuno novu kombinaciju s gljivama. Umjesto klasičnog rižota spremio je ječmenu kašu s vrganjima. Štrudlu od gljiva napravio je od bukovača i batata. Štrudla od gljiva i ječemena kaša od vrganja.
Chef Branko Ognjenović napravio je odličnu kombinaciju mesa i gljiva. Svinjska vratina na raguu od gljiva, bogato jelo koje će vas ugrijati ovu jesen. Svinjska vratina pod plaštom na raguu od gljiva
Dva prijedloga za pite s gljivama, mini quichei naše blogerice Matejke Buče i pita s piletinom i gljivama. Mini quiche s gljivama i Quiche s piletinom i gljivama
Tjestenina uz gljive, kozice i začine jednostavna je za pripremu a zadovoljit će najfinije okuse. Tjestenina s kozicam i gljivama
Kesteni i gljive u jednom jelu, svakako zanimljivo za probati. Tjestenina sa šumskim gljivama
Lisičarke u divnom rižotu uz pobaveznu pancetu. Rižot s lisičarkama i listićima pancete
Varivo od gljiva može se pripremati s tri vrste gljiva, ali bit će dobro i samo s jednom vrstom. Varivo od gljiva
Nezaboravni okusi jeseni u kremastom rižotu. Rižoto od vrganja i pršuta
Uvijek svima ukusne lazanj mogu se pripemiti s vrganjima. Lazanje s vrganjima
Iskoristite jesen za nove okuse na vašem tanjuru. Dobar tek!
0 komentari:
Objavi komentar