Savjeti


ee

petak, 29. siječnja 2016.

Pet pravila savršenog rižota

Pet pravila savršenog rižota


                     

Kod samih omjera, najbolje se pridržavati pravila 50 g po osobi, ako je riža prilog i 80 g po osobi za rižoto. Na šalicu riže ide dvije šalice tekućine, a ako je slabije kvalitete dodaje se šalica i pol tekućine.



Zlatnih 5 pravila kojih se treba pridržavati1. Ne ispirati rižu osim ako nije sumnjivog porijeklaIspiranjem se gube neki sastojci riže te se preporuča da se ne ispire osim ako baš nije "drugorazredna".2. Riža se mora glazirati na masnoćiOsnovno pravilo kod pripreme rižota je glaziranje riže kako bi postala "glancasta" jer škrob iz riže drugačije reagira.3. Tekućina se dodaje postepenoVećina tekućinu u rižu dodaje naglo što je velika greška.4. Dodavanje maslaca na krajuNa samom kraju dobro je dodati malo maslaca, ni slučajno margarina kako bi riža dobila konkretnu teksturu i boju, a sastojci rižota se povezali.5. Koristiti adekvatnu rižu i ne kuhati je odvojenoRiža kraćeg zrna u pravilu je za rižota jer je škrobastija i kremastija. Riža dugog zrna bolje se slaže kao prilog jelima. Većina ljudi kuha rižu odvojeno od sastojaka za rižoto pa na kraju pomiješa što je najveća greška u pripremi



Rižoto od šipka s jakobovim kapicama na rikuliSastojci za 4 osobe:• Jakobove kapice, 12 kom. • Riža 0,20 kg • Maslac 0,05 kg • Bijelo vino 0,10 l • Luk 1 manji kom. • Šipak (nar) 1 veći kom., cca. 0,30 kg • Rikula cca. 0,15 kg • Aceto Balsamico 0,05 l • Maslinovo ulje 0,05 l • Sol, papar po potrebiPriprema: U posudu na malo masnoće stavimo sitno sjeckani luk da se prži. Zatim dodajemo rižu i sve zajedno još malo pržimo. Zatim podlijemo bijelim vinom i temeljcem (ili vodom) i lagano pirjamo. Začinimo. Kad je riža već pri kraju gotova, dodajemo sjemenke šipka koje smo odvojili i lagano premiješamo. Pri kraju dodamo malo maslaca i sve sjedinimo. Jakobove kapice, koje smo prethodno očistili i dobro isprali od pijeska, prepržimo na maslacu uz dodatak malo maslinovog ulja. Serviramo tako da kao podlogu stavljamo salatu od rikule koju smo pomiješali s ostatkom šipka, aceta balsamica, soli, papra i maslinovog ulja. Gore posložimo školjku Jakobove kapice koju ispunimo dobivenim rižotom od riže i šipka, pa gore poslažemo prženeJakobove kapice.
Savjet: Na isti načon možemo i pripremit repove kozica ili škampa.Koliko ste se puta našli u situaciji da vam rižoto ne ispadne kako ste željeli? Kako bismo smanjili količinu grešaka kod pripreme rižota donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta našeg chefa Branka Ognjenovića.




0 komentari:

Objavi komentar

baner