Savjeti


ee

nedjelja, 31. siječnja 2016.

Hurmašice

Hurmašice


Hurmašice ili Urmašice, kako ko ih zove su u Bosni starinski, jednostavan kolač. Nije tako popularan kao tulumbe i baklava ali je sigurno jedan od onih koji se najčećše prave. Isto kao baklava i tulumbe se zalivaju šećernim sirupom ( agdom ).


Sastojci za testo:
200 gr masla ( maslo nije maslac, maslo se može napraviti zagrevanjem, tj otapanjem maslaca i cedjenjem kroz gustu gazu i onda taj deo što ostane gore , u gazi je maslo,  u zamenu može da ide i biljna mast, ja sam ih napravila sa maslacem, nisam imala ni jedno, ni drugo i stavila sam 250 gr maslaca jer je maslac slabiji od masla, pa sam količinu povećala )
1 jaje + 1 žumance
na vrh noža sode bikarbone
225 gr oštrog brašna ( stavlja se oštro da ne bi bile gnjecave ako se stavi samo meko )
225 gr mekog brašna
sok od pola limuna

Sirup:
500 gr šećera
500 ml vode


Priprema:
Pomešajte brašna i dodajte sodu bikarbonu i opet izmešajte.
U drugu posudu pomešajte ostale sastojke i postepeno dodavajući brašno umesite testo.
Testo bi trebalo da bude mekao i masno.
Oblikujte zatim valjak i delite na pola, pa na pola, da bi sve bile jednake.
Zatim malo rasirite, rukom, pa okrenite na “bockavu” stranu na rendetu ( slika )
Utisnite, ja nisam dovoljno pa kada su se ispekle nisu imale te tačkice, znači, utisnite jače, pa skinite polako i savijte krajeve šire strane ka unutra ( slika )
Maslacem namažite vatrostalnu ili neku drugu tepsiju pa slažite urmašice sa po prst razmaka izmedju.
Zagrejte rernu na 180 stepeni pa stavite da se peku.
Gotove su kada ivice počnu da crvene, da budu svetlo braon. Urmašice ne bi trebalo da budu tamne na krajevima.
Dok se peku urmašice napravite sirup.
Spojite vodu i šećer pa stavite da se kuva, otprilike 10 minuta da vri, nisam baš merila, ali treba da se fino ukuva šećer da bude onako malo  redji od sirupa.
Pečene uramšice zalivajte sa ovim sirupom i ostavite da malo odstoje pa ih okrenite. Okrenite ih tako par puta, da sa svih strana upiju sirup.
Urmašice mogu da se čuvaju u frižideru, dobro zatvorene i nedelju dana.
Prijatno.

0 komentari:

Objavi komentar

baner