Tulumbe
Na ovim prostorima tulumbe su tradicionalni kolač Bosanske kuhinje, a potiču još iz Egipta. Jedan od najstarijih kolača koji se i danas jako puno priprema. Mogu vam reći da naizgled pravljenje tulumbi izgleda lako i jednostavno, ali nije tako. Mora se znati koliko ulje treba biti ugrejano, da sirup ( agda ) mora biti hladna, da se ulje izmedju pečenja dve ture mora biti prohladjeno, jer u suprotnom prve tulumbe gore, a zadnje istisnute nisu pečene. Gustina testa za tulumbe je jako bitna, takodje da se i masa koja se kuva na šporetu dobro ukuva. Pokušala sam u ovom videu za tulumbe da vam najbolje objasnim pripremu i nadam se da sam uspela.
Sastojci za tulumbe:
500 ml vode
500 gr mekog brašna
100 ml ulja
Sirup:
800 ml vode
1 kg kristal šećera
1/2 limuna ( može i ne mora )
Priprema:
Prvo se pravi sirup koji mora biti hladan.
Staviti vodu i šećer na vatru i kad provri kuvati 5 minuta da se dobije fini lepljivi sirup.
Izmaći, dodati limun ako dodajete i ostaviti da se ohladi.
Sirup može da se stavi u frižider do korištenja.
Ulje i vodu pomešati i staviti da provri.
Kad provri smanjiti vatru i dodati brašno pa masu ukuvati.
Mešati sve dok se brašno je sjediniti sa uljem i vodom i ne dobije se mešanjem testo.
Ostaviti da se ohladi pa kad bude mlako, malo rumom premesiti.
Dobiće se fina lopta, tvrdjeg testa.
Zatim dodavati jedno po jedno jaje i mutiti.
Ja sam dodala 7 krupnih jaja, a to može da vam varira zavisno od krupnoće jaja, pa da bude nekome 6 a nekome 8.
Najbolje taj deo pogledati u videu, koja gustina testa se dobije.
U širu posudu istresti 1l ulja i zagrejati da bude mlako.
Napuniti špric za tulumbe masom za tulumbe i staviti zvezda nastavak sa širokim kracima i istiskati u mlako ulje.
Seći prstom ili makazama.
Ako želite da se rebra vide jače na tulumbama, onda koristiti nastavak zvezda, ali sa užim kracima.
Pečene tulumbe, a pečene su kad su zlatno žute boje, vaditi u prethodno pripremljen sirup.
Ulje za pečenje skloniti da se hladi 10 – 15 minuta, a tulumbe u sirupu držati 2 – 3 minute pa vaditi.
Tulumbe okolo moraju biti hrskave a iznutra mekane i sočne.
Prijatno.
0 komentari:
Objavi komentar