Savjeti


ee

petak, 29. siječnja 2016.

Nezaboravan nedjeljni ručak

Nezaboravan nedjeljni ručak



Kulinarski akademik Branko Ognjenović svoj meni opisuje pridjevima jednostavno, jeftino i efektno.

Za Gastro.hr pripremio je nekoliko jela kako bi nas uvjerio da priprema izvrsnih jela ne mora biti komplicirana i skupa, a ipak ćete njima moći zadiviti baš svakog gosta. Uživajte u kompletnom nedjeljnom meniju.


Predjelo: Zapečena palenta Majstor kuhar

Sastojci (za 4 osobe):
• 0,3 kg kukuruzne krupice  • 0,1 kg maslaca • 0,15 kg gorgonzole  • sol i papar, po potrebi • 0,5 l temeljca i .....

• 0,2 l vrhnja za kuhanje



Priprema:

U temeljac dodajte maslac, malo posolite i ukuhajte kukuruznu krupicu.
Kada je kukuruzna krupica kuhana izlijte ju u posudu, debljine cca 1 cm i vadite ju van u formi kolutova. Na svaki kolut stavite malo maslaca i na listiće narezanu gorgonzolu.
Posložite pripremljenu palentu s gorgonzolom u lim za pečenje koji ste prije toga premazali s maslacem. Stavite palentu u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva tek na 10-ak min, dok se gorgonzola ne rastopi.
U tavicu stavite vrhnje za kuhanje, pustite da prokuha te začinite i dodajte preostalu na kockice narezanu gorgonzolu.
Na sredinu tanjura stavite umak od gorgonzole i na umak zapečenu palentu te ukrasite po želji.
Glavno jelo: Pureća rolada alla Wellington


Sastojci (za 4 osobe):
• 500 g mljevenog mesa  • 3 jaja  • 100 g tikvice  • 100 g paprike  • 50 g luka  • 50 g krušnih mrvica  • 20 g soli  • 250 g lisnatog tijesta  • 10 g papra  • 10 g peršina  • 10 g češnjaka (granule) • 0,02 l biljnog ulja  • 150 g suhih vrganja (ili gljiva po izboru) • 50 g luka (sitno sjeckani) • 0,03 l konjaka  • 0,20 l vrhnja za kuhanje  • 50 g maslaca

Priprema:

Povrće narežite na male kockice. Sitno sjeckani luk prepržite na ulju, te dodajte povrće rezano na kockice.
Kada ste povrće malo prepržili dodajte ga mesu, začinite solju, paprom, peršinom i češnjakom. Smjesu povežite s jajem i krušnim mrvicama te dobro izmiješajte.
Lisnato tijesto razvaljajte na 5 mm debljine te na sredinu tijesta složite smjesu mljevenog mesa i povrća te oblikujte štrucu. Zatim rubove lisnatog tijesta preklopite.
Sve zajedno stavite u posudu u kojoj ćete peći roladu, ali obavezno na papir za pečenje, tako da rubovi budu sa doljnje strane.
Gornju stranu premažite razmućenim jajem te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180–190 stupnjeva na 30-ak minuta.
Za to vrijeme u tavu na maslac dodajte sitno sjeckani luk i sjeckane prethodno u toplu vodu namočene gljive (suhi vrganji). Dodamo konjak, usplamtite tj. flambirajte te nakon toga gasite vrhnjem, dotjerate okus sa soli i paprom te pustite da lagano prokuha.
Kada je rolada pečena, režite ju na odreske, a  kao podlogu servirajte umak od gljiva te položite odreske na umak. Poslužite uz prilog i salatu po izboru.
Desert: Jabuke u košuljici s jogurtom i šumskim voćem

Sastojci (za 4 osobe):
• 4 kom., cca. 0,40 kg jabuka • 2 kom. jaja • 0,20 l mlijeka • 0,10 – 0,15 kg brašna • 1 žličica cimeta • 1 kutijica, cca. 0,25 kg kupina • 0,40 l jogurta • 0,10 kg šećera • 0,30 l ulja (za prženje) • prstohvat soli

Priprema:

Jabuku ogulite i uz pomoć noža izdubite tj. odstranite koštice te narežite na ploške debljine 3 do 4 mm.


Od mlijeka, jaja, brašna, malo soli, malo šećera napravite tijesto kao za palačinke, samo malo gušće, a na kraju umiješajte snijeg od bjelanca.
U to smjesu umočite kolutove jabuka koje zatim pržite u masnoći do zlatnožute boje s jedne i druge strane. Vadite van na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Šumsko voće pomiješajte sa šećerom i kuhajte na laganoj vatri, dok voće ne pusti sok te još kratko kuhajte dok se sok malo ne zgusne.
Na tanjur kao podlogu stavite jogurt preliven umakom od šumskog voća, povrh čega poredajte kolutove prženih jabuka koje pospemo s prah šećerom i cimetom.

0 komentari:

Objavi komentar

baner