Korak po korak do najsočnije janjetine
Ususret Uskrsu i sezoni janjetine posjetili smo kulinarski studio Majstor kuhar u kojemu nam je chef Branko Ognjenović otkrio kako pripremiti janjetinu na nešto drugačiji način.
Za odmak od klasične pečene janjetine, koja se tradicionalno poslužuje za Uskrs, chef Branko odabrao je ukusne kotlete s kojima možete sparivati razne namirnice i umake, ali se on ovog puta odlučio na varijantu s glaziranim povrćem i mentom obogaćenim džemom od rajčice. U par .....
jenostavnih koraka i nekoliko trikova vrhunskog profesinalca doznajte kako pripremiti janjetinu i sačuvati sve sokove u ovom ukusnom komadu mesa.
Za početak krenite s pripremom džema od rajčica, koji će se idealno spojiti s okusom janjetine i slatkastog povrća pirjanog na maslacu. Tajna ovog džema je u samom kraju pripreme, odnosno u dodavanju mente u već gotovi umak, koji će ga aromatizirati i dati određenu svježinu i prozračnost cijelom jelu.
Chef Branko odlučio je šparoge pripremiti omotane u panceti, kako bi ova vrijedna namirnica dobila posebni okus te drugačiju teksturu, koju joj daje hrskava panceta lagano prepečena na tavi. Zbog kratke sezone, šparoge pripremajte u svim varijacijama. Njihov specifičan okus odlično se slaže s većinom namirnica pa tako i kao prilog mekanoj janjetini.
Janjeće kotlete ne treba previše termički obrađivati, već kako chef Branko savjetuje samo lagano na tavi prepeći po dvije minute sa svake strane i potom ih staviti u pećnicu na još nekoliko minuta. Cilj je da janjeći kotleti ne budu pečeni do kraja, već da blago roskaste boje, jer tada zadržavaju svu svoju sočnost i vama pružaju najveći užitak.
Sezonsko ili povrće po vašem izboru dat će nježnu notu ovom jelu. Za pripremu iskoristite dva praktična savjeta iz radionice Majstora kuhara. Prvi savjet se odnosi na tehniku očuvanja svih živopisnih boja namirnica, koje će već i na prvi pogled vaše jelo učiniti neodoljivim. Povrće blanširajte i potom ohladite u ledenoj vodi i sigurno ćete uživati u svim nijansama koje će ''iskakati'' iz vašeg tanjura. Za kraj povrće glazirajte s malo maslaca kako bi zaokružili priču o najsočnijem jelu od janjetine. Postupak pripreme pogledajte u fotogaleriji.
Janjeći kotleti s povrćem i mentom aromatiziranim džemom od rajčice
Sastojci:
800 g janjećih kotleta
80 g pancete
100 g mrkve
50 g krumpira
100 g šparoga
50 g poriluka
Ulje, maslinovo ulje
Sol, papar
1 grančica svježeg ružmarina
2 režnja češnjaka
3 grančice mente
1 čajna žličica šećera
Sok od pola limuna
50 g maslaca
Janjeće kotlete obradimo tako da za svaku porciju bude od 5 do 6 kotletića, ali u komadu.
Povrće očistimo i operemo, zatim blanširamo i ohladimo u ledenoj vodi kako bi zadržalo boju. Cherry rajčice stavimo u posudu za pečenje zajedno sa češnjakom te ružmarinom koji smo sitno isjeckali. Polijemo s malo maslinova ulja i stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva na 15-20 minuta ili dok im koža ne počinje dobivati ugljenastu boju.
Kada su rajčice pečene premjestite ih u posudu te dodamo limunov sok, šećer i zatim izmiješajte štapnim mikserom kako bi dobili konzistentnu glađu smjesu, pred kraj miksanja dodajte na sitno narezane listove mente po potrebi dodatno začinite.
Povrće pirjamo u tavi na malo maslaca i začinimo sa soli i paprom.
Par komada šparoga zamotamo u pancetu i stavimo peći zajedno s janjetinom. Janjeće kotlete začinimo i stavljamo na roštilj da se peku sa svake strane najviše 2 minute pa ih preselite u pećnicu na par minuta.
Kad su janjeći kotleti pečeni narežemo ih i na tanjur stavljamo povrće, a pored malo umaka od pečenja i na umak poredamo janjeće kotlete te jedan žličnjak džema od rajčice.
0 komentari:
Objavi komentar