Znate li kako pripremiti jaje?
Iskusni chef Branko Ognjenović i vlasnik konzultantske tvrtke Majstor Kuhar za ovotjedni savjet pripremio je sve korake uspješnog poširanja jaja i pripreme omleta.
Zaključili smo kako je i u pripremi naizgled jednostanvih jela potrebno primjenjivati važne trikove, stoga smo se odlučili posvetiti osnovama.
Poširanje jaja
Jaja poširajte u malo dubljoj posudi u koju ste stavili vodu te malo alkoholnog octa i par zrna soli.
Kada je voda skoro proključala jaje razbijete u zdjelicu ili šeflju te ga polagano spuštajte u vodu.
Zatim uz pomoć francuske lopatice lagano bjelanjak u vodi omotavajte oko žutanjka kako bi .
poprimio lijepi okrugli oblik.
Kuhajte 3-5 minuta ovisno o željenoj tvrdoći. Nikako duže.
Kada ste jaje poširali poželjno ga je izvaditi u vruću vodu koja nije začinjena
(neutralnu) kako biste isprali kiselost te zatim na papirnati ubrus kako bi se upilo viška tekućine.
Poširano jaje zatim formirajte tj. ukoliko niste dobili željeni okrugli oblik odrežite višak bjelanjka.
Servirajte po želji.
Omleti
Kada radite omlet, jaja razbijte u posudu (većinom se stavljaju tri jaja po osobi) te ih uz pomoć pjenjače pjenasto razmutite, začinite sa soli i po želji paprom te možete dodati malo mlijeka.
U zagrijanoj tavi rastopite maslac na laganoj vatri tako da ne izgori te pjenasto razmućena jaja izlijte iz posude na zagrijani maslac te pustite da se stegne.
Bitno je peći omlet na srednje jakoj vatri kako nebi izgorio nego poprimio zlatno žutu boju.
Kada je omlet takve zlatno žute boje lagano ga preklopite i to je zapravo baza pripreme omleta. Poželjno je da tanjur na kojemu ćete servirati omlet bude topao kako bi omlet zadržao svoju pjenastu strukturu.
0 komentari:
Objavi komentar