Adventski vijenac od cimet rolica
Slatko kiselo cimet savršenstvo u obliku vijenca
Ovaj vijenac cijeli je napravljen od cimet rolica. Tijesto je slatko i pjenasto, a slatki cimet te kiselkasti preljev u odličnom su kontrastu! Prije nisam baš volio raditi dizana tijesta jer mi nisu uspijevala, ali što ih češće radim, više vježbam i ispadaju sve bolja i bolja. Kod dizanih tijesta je jedino jako važna kemija, odnosno kako kvasac reagira na određene faktore.
Preporučam korištenje termometra kako biste izmjerili temperaturu vode, i nikada nemojte sol stavljati direktno u kvasac - sol će ga jednostavno "ubiti"!
Sastojci:
2 paketića suhog kvasca
360ml tople vode
85g maslaca, otopljenog
40g mlijeka u prahu
70g šećera
1 jaje
žličica soli
oko 1kg brašna
75g maslaca, sobne temperature
100g smeđeg šećera
50g šećera
prstohvat soli
1 1/2 žlica cimeta
100g šećera u prahu
2-5 žlica limunovog soka
Priprema:
Pomiješajte vodu, kvasac i malo šećera u zdjeli. Ostavite da se aktivira.
Dodajte ostatak šećera, otopljeni maslac, jaja, mlijeko u prahu, vanilin šećer, te izmiksajte mikserom.
Polako dodajte brašno i sol, šalicu po šalicu, dok ne dobijete mekanu smjesu koju lako možete oblikovati.
Povezanu smjesu premjestite na radnu površinu i mijesite 10ak minuta kako biste razvili gluten. Vratite u zdjelu i ostavite da se diže 2-3h na toplom mjestu.
U maloj zdjeli umiješajte zajedno šećer, smeđi šećer, cimet i prstohvat soli. Ostavite sa strane.
Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik 40*30cm i namažite maslacem. Posipajte mješavinom šećera i cimeta i zarolajte kao roladu. Napravite krug od zarolanog tijesta te zaljepite krajeve pomoću malo bjelanjka. Zarežite dvije trećine prema sredini kruga i posložite rolice dijagonalno. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i ostavite da se tijesto diže još pola sata.
Pecite vijenac 20-25 minuta, a ako potamni prebrzo, prekrijte ga aluminijskom folijom. Umiješajte šećer u prahu sa limunovim sokom i prelijte preko vijenca. Jedite toplo i uživajte!
0 komentari:
Objavi komentar