Savjeti


ee

četvrtak, 4. veljače 2016.

Buhtle bez jaja

Buhtle bez jaja



Kada vani temperatura ode u minus, pa još i sniježi, divno je biti na toplome, uživati u malim stvarima, dobroj knjizi, glazbi i finim, toplim, domaćim buhtlama.



Priprema buhtli nije komplicirana ali traži malo strpljenja. Buhtle možemo puniti omiljenim pekmezom ili Nutellom. Ako se odlučite za pekmez, obavezno dodajte i cimet, kombinacija je odlična, a miris takvih buhtlica je neodoljiv. O punjenju Nutellom ne moram ništa reći, sve znate, zar ne ;)

Buhtle pečem u okruglom pekaču promjera 28 cm.

Sastojci (za 15-20 komada)

Za tijesto:

7 g suhog kvasca
1 žlica šećera
100 ml toplog mlijeka
500 g glatkog brašna
1/8 žličice soli
2 žlice šećera
1 vanilin šećer ili malo ekstrakta vanilije
naribana korica 1 limuna
4 žlice ulja ili rastopljenog maslaca
200 ml toplog mlijeka


Za nadjev:

pekmez i cimet, Nutella


još:

50 g rastopljenog maslaca za premazivanje
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

1. U manju posudicu stavite suhi kvasac, dodajte žlicu šećera i 100 ml toplog mlijeka, promiješajte i ostavite da malo naraste i napravi se pjenica.

2. U veću zdjelu stavite brašno, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubinu pa tu dodajte 2 žlice šećera i vanilin šećer, naribanu limunovu koricu, pripremljeni kvasac, ulje ili maslac i 200 ml toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto, formirajte ga u kuglu i stavite u zdjelu u koju ste prethodno stavili malo ulja, kako se tijesto tijekom dizanja ne bi lijepilo za posudu. Tijesto također premažite uljem pa pokrijte drugom velikom zdjelom, prozirnom folijom ili čistom krpom. Ostavite na toplom mjestu pa nakon 10-15 minuta tijesto premijesite (ne treba ga vaditi iz zdjele), opet formirajte u kuglu i ostavite da se diže oko 40 minuta, odnosno da barem dvostruko naraste.

3. Posudu za pečenje premažite maslacem.

4. U mikrovalnoj ili na štednjaku otopite maslac za umakanje buhtli.

5. Tijesto izručite na brašnom posutu radnu površinu, razvaljajte i izrežite na kvadratiće. Na svaki kvadratić stavite malo pekmeza, obilno pospite cimetom i zamotajte buhtle, čvrsto spojite krajeve tijesta tako da dobijete male loptice. Na isti način punite tijesto Nutellom, samo bez cimeta.


6. Svaku buhtlu umočite u rastopljeni maslac i slažite u pripremljeni kalup za pečenje. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta.

7. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 160-180°C oko 30-40 minuta, odnosno dok buhtle ne dobiju lijepu boju.

8. Izvadite iz pećnice i brzim potezima svaku buhtlicu premažite tankim slojem maslaca.

9. Ostavite da se malo ohlade pa pospite šećerom u prahu.

0 komentari:

Objavi komentar

baner