Savjeti


ee

četvrtak, 4. veljače 2016.

Nutella torta

Nutella torta


Nutella je glavna zvijezda ove priče a ovdje je i u dobrom društvu kave i čokolade.


Ova je tortica obujmom nešto manja od standardne torte ali je zato dosta visoka. Ovdje sam spojila dva recepta u jedan i rezultat je odličan. Kremu s Nutellom već dugo i često koristim u raznim slasticama, i već sam ranije pisala o njoj, a ideju za biskvit pronašla sam na sjajnom blogu Call me cupcake.

Biskviti su nešto deblji ali sočni a ja sam ih dodatno poškropila mlijekom i premazala finim, domaćim pekmezom od marelica. Čokoladna krema lijepo zaokružuje ovu tortu a umjesto šauma, na vrh torte možete staviti šlag.


Nutella torta

Sastojci za biskviti:

75 g maslaca (mekanog, sobne temperature)
220 g šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
270 g brašna
60 g kakaa
1,5 žličica praška za pecivo
1,5 žličica sode bikarbone
150 ml espressa
225 ml mlijeka
4 žlice hladnog mlijeka
Malo pekmeza od marelica
Krema:

400 g Nutelle
125 g maslaca (mekanog, sobne temperature)
200 ml vrhnja za šlag
Čokoladni ganache:

100 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja/vrhnja za šlag
1 žličica meda
1 žličica maslaca
1 žlica ulja
Još:

2 bjelanjka
110 g šećera
3 žlice vode
Priprema:


1. Maslac i šećer pjenasto izmiksati, dodati jedno po jedno jaje, vaniliju i dio toplog espressa.

2. U drugoj posudi pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbomu pa sve skupa prosijati.

3. Suhe sastojke, mlijeko i preostali espresso ostupno dodavati smjesi od maslaca i jaja, miješajući na nižoj brzini dok se sastojci ne sjedine (ne predugo).

4. Podijeliti na dva dijela, odnosno izliti u kalupe promjera 18 cm (ranije premazane maslacem i lagano posute brašnom ili obložene papirom za pečenje). Peći oko 30 minuta na 170°C.

5. Pečene biskvite ohladiti, prerezati, svaki poškropiti s malo mlijeka, ostaviti par minuta da se mlijeko upije pa premazati tankim slojem pekmeza.

6. Za kremu prvo istući šlag a zatim u drugoj posudi pjenasto izmiksati maslac i Nutellu. Ručno, pjenjačom umiješati šlag u kremu.

7. Čokoladu izrezati na male komade, vrhnje staviti na vatru i zagrijavati do vrenja. Maknuti s vatre i dodati čokoladu, med i maslac. Miješati dok se čokolada ne otopi i svi sastojci sjedine. Na kraju dodati ulje i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

8. Šećer i vodu staviti na vatru i kuhati dok se ne napravi sirup. Bjelanjke izmiksati u snijeg pa u tankom mlazu, neprestano miješajući, dodati šećerni sirup i miksati dok se ne ohladi.

9. Složiti tortu – na tanjur za serviranje staviti prvi biskvit, premazati ga dijelom kreme, pa ponoviti s preostala 3 biskvita, pazeći da ostane dovoljno kreme za premazati cijelu tortu. Na zadnji biskvit staviti jako tanki sloj kreme i premazati cijelu tortu. Preliti čokoladnom ganache kremom i opet premazati cijelu tortu u tankom sloju.

10. Na vrh torte uz pomoć vrećice za ukrašavanje nanijeti šaum od bjelanjaka i lagano karamelizirati brenerom. Umjesto šauma, možete tortu ukrasiti šlagom. Tortu možete držati u hladnjaku ali prije posluživanja ostavite je neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

0 komentari:

Objavi komentar

baner