Pereci
I tako se mi Riječani zavlačimo u naše domove s pogledom na Kvarnerski zaljev, svatko ponaosob dozivajući svog Boga sunca da nam olakša tmurne dane jednim friškim naletom bure. I dok čekam da se bura udostoji spustiti u moje krajeve kako bi podigla raspoloženje, u mom malenom stanu pečem nešto fino i mirisno. Perece. Tople, zaobljene, slane, domaće perece.
Divni su dok su još topli i mekani pa se tope u ustima. Hladne tamanimo ujutro uz maslac i domaći džem od jagoda i džem od bresaka, slatke podsjetnike na ljetne dane. No uz čašu crnog vina, par feta pršuta i krčkog ovčjeg sira (ili bilo kojeg drugog koji se vama sviđa) pereci su odlični za večer u društvu prijatelja. Dragi ljudi, eto recepta čiji će miris zasigurno podići raspoloženje u ovo tmurno jesenje doba u vašem domu.
Sastojci:
2 i pol šalice brašna
2 i ¼ žličice suhog kvasca
1 žličica šećera
¼ žličice soli
1 šalica tople vode
¼ šalice otopljenog maslaca
krupna morska sol i kim (po želji)
U zdjelu stavite brašno, kvas, šećer i sol te pomiješajte. Prelijte sve toplom vodom i miješajtedok se svi sastojci ne spoje. Prebacite vaše tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta. Dodajte još brašna ukoliko se pokaže potrebnim kako tijesto ne bi bilo ljepljivo. Tijesto prebacite u posudu koju ste prije toga namastili s malo ulja i otavite na toplom mjestu 30 minuta da se lagano digne. Zdjelu možete staviti iu pećnicu koju ste predhodno zagrijali na 50 stupnjeva.
Nakon 30-ak minuta stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i razrežite u 6 jednakih komada. Svaki komad zarolajte u oblik dugačkog užeta/špage i kad ste spremni oblikujte perec (kao da radite oblik srca).
Prebacite perece u tepsiju za pečenje na koju ste stavili papir za pečenje. Otopite maslac i kistom premažite svaki perec.Pecite na 220 stupnjeva oko 12 minuta dok ne postanu zlatno smeđi. Kad su gotovi premažite ih ostatkom otopljenog maslaca i pospite po njima krupne soli i kim ukoliko želite.
0 komentari:
Objavi komentar