Savjeti




ee

ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Pereci

Pereci 


Kiša pada nad mojim gradom već danima. Riječke ulice su mokre i skliske, lišće na njima truli, ljudi su pokisli i pod utjecajem juga. A biti pod utjecajem južine i nije baš Rock 'n' Roll.

I tako se mi Riječani zavlačimo u naše domove s pogledom na Kvarnerski zaljev, svatko ponaosob dozivajući svog Boga sunca da nam olakša tmurne dane jednim friškim naletom bure. I dok čekam da se bura udostoji spustiti u moje krajeve kako bi podigla raspoloženje, u mom malenom stanu pečem nešto fino i mirisno. Perece. Tople, zaobljene, slane, domaće perece.


Divni su dok su još topli i mekani pa se tope u ustima. Hladne tamanimo ujutro uz maslac i domaći džem od jagoda i džem od bresaka, slatke podsjetnike na ljetne dane. No uz čašu crnog vina, par feta pršuta i krčkog ovčjeg sira (ili bilo kojeg drugog koji se vama sviđa) pereci su odlični za večer u društvu prijatelja. Dragi ljudi, eto recepta čiji će miris zasigurno podići raspoloženje u ovo tmurno jesenje doba u vašem domu.


Sastojci:

2 i pol šalice brašna
2 i ¼ žličice suhog kvasca
1 žličica šećera
¼ žličice soli


1 šalica tople vode
¼ šalice otopljenog maslaca
krupna morska sol i kim (po želji)
U zdjelu stavite brašno, kvas, šećer i sol te pomiješajte. Prelijte sve toplom vodom i miješajtedok se svi sastojci ne spoje. Prebacite vaše tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta. Dodajte još brašna ukoliko se pokaže potrebnim kako tijesto ne bi bilo ljepljivo. Tijesto prebacite u posudu koju ste prije toga namastili s malo ulja i otavite na toplom mjestu 30 minuta da se lagano digne. Zdjelu možete staviti iu pećnicu koju ste predhodno zagrijali na 50 stupnjeva.
Nakon 30-ak minuta stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i razrežite u 6 jednakih komada. Svaki komad zarolajte u oblik dugačkog užeta/špage i kad ste spremni oblikujte perec (kao da radite oblik srca).
 Prebacite perece u tepsiju za pečenje na koju ste stavili papir za pečenje. Otopite maslac i kistom premažite svaki perec.Pecite na 220 stupnjeva oko 12 minuta dok ne postanu zlatno smeđi. Kad su gotovi premažite ih ostatkom otopljenog maslaca i pospite po njima krupne soli i kim ukoliko želite.

Related Posts:

  • Krofne sa čokoladom Krofne sa čokoladom Ukusne punjene krofnice sa čokoladom za čokoljupce. Sastojci 200 ml mlijeka 1 kašika šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kašičica soli 2 jaja brašno po potrebi PUNJENJ… Read More
  • KIFLE SA SPINATOM!!! KIFLE SA SPINATOM!!! SASTOJCI Tjesto 1 kg Brasna (crno ili bijelo po zelji) 1 kesica Kvasca ili 7 g svjezeg kvasca 1 kasika Secera 50 g Istopljenog maslaca/putera 1 kasika Ulja Vode i soli po potrebi (adsbygoogle = … Read More
  • Pita sa krem sirom i jagodama Pita sa krem sirom i jagodama Sastojci 300 g lisnatog testa 125 g krem sir 50 g prah šećera 250 g jagoda 1 kašičica vaniling ekstrata ili vanilla paste i još: Pita sa krem sirom i jagodama (adsbygoogle = window.ads… Read More
  • JEFTINA I BRZA GIBANICA OD 3 SASTOJKA JEFTINA I BRZA GIBANICA OD 3 SASTOJKA Ako želite da pripremite veoma brz, ukusan i jednostavan ručak, koji će pri tome zasititi ukućane, a ne zahtevate meso – na pravom ste receptu. Sačuvaće vam novčanik i napuniti stoma… Read More
  • LISNATA, MIRISNA. UKUSNA. MEKA POGAČA SAMA POMISAO NA NJU BUDI NAGON DA JE PRAVITE OPET LISNATA, MIRISNA. UKUSNA. MEKA POGAČA SAMA POMISAO NA NJU BUDI NAGON DA JE PRAVITE OPET Sastojci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 500 g brašna 20 g kvasca 2 dl mlijeka (ako treba malo više) 1 ka… Read More

0 komentari:

Objavi komentar

baner