Proljetni rižoto s mladim lukom
Kad smo kao blogerski zadatak dobili jelo s mladim lukom, nisam imala uopće ideju što spremiti. Mladi luk koristim u svježim salatama ili eventualno nekom proljetnom varivu, ali nekako ga ne doživljavam kao namirnicu za kuhanje. No to je potpuno nepošteno prema njemu.
Istovremeno sladak i ljutkast, blag i intenzivan, mladi luk nepravedno zaobilazimo kao zvijezdu obroka - jer on to zaista može biti. Pa sam se bacila u smišljanje ideja.
Ovaj rižoto mi je pao na pamet nakon samo par minuta. Imala sam šparoga (u trudnoći sam blago opsjednuta njima) koje se odlično slažu s limunom i sirom pa sam se odlučila na kremasti rižoto koji baš svatko može spremiti u nešto više od 30 minuta. Mladi luk jelu daje svježinu i blagu ljutost i odlično se uklapa u kremastu strukturu koju sam postigla umiješavši tvrdi sir u gotovo jelo. Niti jedan okus ne prevladava - osjetite i luk i sir i limun, a šparoge su fino hrskave pod zubima.
Jedini problem ovog jela je što ga se može dosta pojesti... Mislila sam da će nam od ove količine ostati nešto i za večeru, no cimer i ja smo sve smazali za ručak. Ali ja jedem za dvoje...
Vrijeme pripreme: 40 min
Za 2-3 osobe
Sastojci:
1 žlica maslaca
2 žlice maslinovog ulja
5 kom mladog luka
Vezica šparoga
Korica jednog limuna
200 g arborio riže
500-700 ml temeljca (može i od kocke)
Voda po potrebi
60 g ribanog sira Grana Padano ili drugog tvrdog sira
Sol, papar
Priprema:
1. Mladi luk očistite i narežite na kolutove (ja koristim i početak lišća), a šparoge prelomite gdje prirodno pucaju i gornji dio narežite na komade dugačke 3-4 cm.
2. Na maslacu i maslinovom ulju popržite luk dok malo ne omekša, zatim dodajte šparoge i pirjajte oko 5 minuta.
3. Dodajte koricu limuna i rižu pa posolite i popaprite. Pirjajte 2-3 minute pa podlijte s trećinom temeljca.
4. Kuhajte uz povremeno miješanje i dodavanje temeljca (ili vode) po potrebi sve dok riža ne omekša. Skinite s vatre i umiješajte ribani sir te poslužite. Dobar tek!
0 komentari:
Objavi komentar