Domaći kruh
U zadnje vrijeme su mi lijene nedjelje pravi luksuz. Znate one dane kad nemate obveza, kad možete sjesti za stol i doručkovati na miru, pogledati omiljeni film na televiziji, prošetati gradom...
Nedavno mi se dogodio jedan takav dan - kad radim samo ono što volim - a na takve dane obavezno pečem domaći kruh, jer nema ništa bolje od mirisa kruha koji ispuni stan. Zobene pahuljice inače jedem za doručak s mlijekom, voćem, cimetom, medom i lanom ili od njih spremam fine kesiće s dodatkom suhog voća.
Ovaj puta odlučila sam ih ubaciti u kruh - i to je bila dobra odluka. Dobila sam fini, puni kruh s tankom, ali hrskavom koricom kojem je bilo teško odoljeti. Idealan je u kombinaciji s maslacem i domaćim pekmezom i to dok je još malo topao. Spremajte ga s integralnim, crnim ili bijelim brašnom, a u tijesto možete ubaciti i razne vrste sjemenki. Dobar tek!
Kruh sa zobenim pahuljicama
1 suhi kvasac
100 g zobenih pahuljica + 1 žlica za posipanje
300 g integralnog brašna
150 g mekog brašna
žličica soli
žličica šećera
200 ml vode + 100 ml
30 g maslaca
žlica ulja
Maslac i 200 ml vode zagrijte dok se maslac ne otopi. Zatim umiješajte zobene pahuljice i ostavite oko 5 min da malo omekšaju. U to umiješajte 100 ml hladne vode.
Brašno, kvasac, sol i šećer pomiješajte u zdjeli pa tome dodajte pahuljice s vodom i maslacem. U zdjeli ili na pobrašnjeloj plohi umijesite tjesto, po potrebi dodajte još koju kap vode. Ostavite tijesto da se diže pod krpom dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Zatim ga premijesite i oblikujte po želji - ja sam napravila štrucu.
Pećnicu zagrijte na 200°C, a u pleh stavite papir za pečenje. Kruh prebacite u pleh, po površini oštrim nožem izrežite crte, premažite ga s malo ulja i posipajte zobenim pahuljicama. Neka odmori još 15 min, dok se pećnica ne zagrije.
Pecite oko 35 min, tj. dok kruh ne primi lijepu smeđu boju. Izvadite odmah iz pleha i zamotajte u krpu. Kad se malo ohladi, spreman je! Dobar tek!
0 komentari:
Objavi komentar