Sočni domaći burgeri
Oni koji prate moj blog znaju da nisam baš od brze hrane. U zadnje vrijeme je, doduše, dosta spremam kod kuće, ali je prilagođavam svome ukusu - pa tako jedem integralnu pizzu s povrćem, brzi wok s piletinom ili krumpiriće pečene u pećnici.
Brza hrana, ako je spremljena od svježih namirnica, ne mora biti masna i teška, a i dalje ostaje ukusna i sočna. Burgeri su iz zloglasnog fast fooda danas prešli u jelo koje se itekako cijeni, ako je dobro spremljeno. Najvažnija je, naravno, kvaliteta i prirema mesa, ali pravi znalci ocjenjuju i pecivo te dodatke.
Iako se u Zagrebu na nekoliko mjesta može pojesti dobar burger, odlučila sam ipak pripremiti svoju verziju - domaću, svježu i sočnu - i to u dvije varijante: s purećim i junećim mesom. Svakako ulaze u moj fast food jelovnik.
Spremala sam ih na grill tavi, no ako imate pravi roštilj, još bolje - dobit ćete onaj fini, dimljeni miris mesa. Što se dodataka tiče, poigrajte se s čime želite - salatama, svježim povrćem, namazima, sirevima... Bitno je da ne kamufliraju okus mesa, već da mu komplimentiraju. I nemojte brinuti ako su nespretni za jesti - bitno je samo da poslije jela želite polizati prste.
......
>br /> Za jedan veliki ili dva manja burgera trebat ćete sljedeće sastojke:
200 g junećeg ili purećeg mljevenog mesa
1 jaje
1 žličica senfa
2 žlice krušnih mrvica
1 mladi luk
sol
papar
timijan
okruglo pecivo
ulje za pečenje u tavi
nekoliko kriški svježeg krastavca
nekoliko kolutova svježe rajčice
šaka rukole
žlica sirnog namaza ili majoneze i ketchupa
Priprema:
Meso stavite u zdjelu. Luk nasjeckajte (zajedno sa zelenim dijelom) i dodajte mesu. Dodajte i jaje, krušne mrvice, senf te začinite po želji. Rukama pomiješajte dok se svi sastojci ne sjedine, zatim pustite da meso odstoji 30 minuta.
Grill tavu premažite s malo ulja te zagrijte.
Rukama meso oblikujte u pljeskavicu debljine oko dva centimetra. Pecite ju na jakoj vatri 2-3 minute, zatim smanjite vatru te pecite još od 7 do 8 minuta. Okrenite pa ponovite postupak. Ukupno biste trebali peći oko 20 minuta da biste dobili dobro pečeno (well-done) meso.
Pecivo prepolovite pa prerezanu stranu također kratko prepecite na tavi, a meso neka za to vrijeme odmori.
Donju polovicu peciva premažite sirnim namazom. Stavite meso, rajčicu i krastavce te rukolu, a zatim poklopite drugom polovicom peciva. Ako želite cheeseburger, umjesto sirnog namaza stavite majonezu i ketchup, a na meso položite krišku sira.
0 komentari:
Objavi komentar