Savjeti




ee

srijeda, 3. veljače 2016.

Sočni domaći burgeri

Sočni domaći burgeri



Oni koji prate moj blog znaju da nisam baš od brze hrane. U zadnje vrijeme je, doduše, dosta spremam kod kuće, ali je prilagođavam svome ukusu - pa tako jedem integralnu pizzu s povrćem, brzi wok s piletinom ili krumpiriće pečene u pećnici.

Brza hrana, ako je spremljena od svježih namirnica, ne mora biti masna i teška, a i dalje ostaje ukusna i sočna. Burgeri su iz zloglasnog fast fooda danas prešli u jelo koje se itekako cijeni, ako je dobro spremljeno. Najvažnija je, naravno, kvaliteta i prirema mesa, ali pravi znalci ocjenjuju i pecivo te dodatke.

Iako se u Zagrebu na nekoliko mjesta može pojesti dobar burger, odlučila sam ipak pripremiti svoju verziju - domaću, svježu i sočnu - i to u dvije varijante: s purećim i junećim mesom. Svakako ulaze u moj fast food jelovnik.

Spremala sam ih na grill tavi, no ako imate pravi roštilj, još bolje - dobit ćete onaj fini, dimljeni miris mesa. Što se dodataka tiče, poigrajte se s čime želite - salatama, svježim povrćem, namazima, sirevima... Bitno je da ne kamufliraju okus mesa, već da mu komplimentiraju. I nemojte brinuti ako su nespretni za jesti - bitno je samo da poslije jela želite polizati prste.
......


>br /> Za jedan veliki ili dva manja burgera trebat ćete sljedeće sastojke:

200 g junećeg ili purećeg mljevenog mesa
1 jaje
1 žličica senfa
2 žlice krušnih mrvica
1 mladi luk
sol
papar
timijan
okruglo pecivo
ulje za pečenje u tavi
nekoliko kriški svježeg krastavca
nekoliko kolutova svježe rajčice
šaka rukole
žlica sirnog namaza ili majoneze i ketchupa
Priprema:

Meso stavite u zdjelu. Luk nasjeckajte (zajedno sa zelenim dijelom) i dodajte mesu. Dodajte i jaje, krušne mrvice, senf te začinite po želji. Rukama pomiješajte dok se svi sastojci ne sjedine, zatim pustite da meso odstoji 30 minuta.
Grill tavu premažite s malo ulja te zagrijte.
Rukama meso oblikujte u pljeskavicu debljine oko dva centimetra. Pecite ju na jakoj vatri 2-3 minute, zatim smanjite vatru te pecite još od 7 do 8 minuta. Okrenite pa ponovite postupak. Ukupno biste trebali peći oko 20 minuta da biste dobili dobro pečeno (well-done) meso.
Pecivo prepolovite pa prerezanu stranu također kratko prepecite na tavi, a meso neka za to vrijeme odmori.
Donju polovicu peciva premažite sirnim namazom. Stavite meso, rajčicu i krastavce te rukolu, a zatim poklopite drugom polovicom peciva. Ako želite cheeseburger, umjesto sirnog namaza stavite majonezu i ketchup, a na meso položite krišku sira.

Related Posts:

  • Sočni domaći burgeri Sočni domaći burgeri Oni koji prate moj blog znaju da nisam baš od brze hrane. U zadnje vrijeme je, doduše, dosta spremam kod kuće, ali je prilagođavam svome ukusu - pa tako jedem integralnu pizzu s povrćem, brzi wok s … Read More
  • Napravite sami svoja hambi peciva Napravite sami svoja hambi peciva Kvalitetno pecivo za hamburgere danas je teže pronaći od dobrog komada mesa. Kupovna peciva su često neodgovarajuće veličine, znaju biti gumene konzistencije, ili su pak suviše suha i obi… Read More

0 komentari:

Objavi komentar

baner