Sočni kuglof
Nedavno sam dobila kalup i počela se igrati raznim okusima pa sam tako spremala kuglof od borovnica i limuna koji me oduševio svojom sočnošću. Ovaj od ananasa je pak oduševio moju mamu, što mi je posebno drago. Jako sam ponosna jer mama, kao i njezine prijateljice, redovno prati moj blog i isprobava recepte – a ona je ta uz koju sam napravila svoje prve slastice.
Za ovaj kuglof ne treba vam puno vještine niti vremena. Rezultat koji se dobije nakon jedan sat pečenja je vrlo sočni kolač neobične arome koji svojim mirisom ispunjava cijeli dom. Vjerujem da će vam se svidjeti!
Za jedan kuglof trebat će vam:
konzerva kompota od ananasa, zajedno sa sokom
230 g maslaca
200 g šećera
2 jaja
2 bjelanjka
2 žlice limunovog soka
310 g brašna
1 žlica praška za pecivo
malo soli
Sastojci za glazuru:
6 žlica šećera u prahu
3 žlice soka od limuna
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom te otresite višak brašna. Možete, naravno, raditi i u klasičnom, četvrtastom kalupu.
Ananas zajedno sa sokom usitnite u blenderu. Maslac i šećer dobro izmiksajte dok ne dobijete pjenastu i mekanu smjesu. Dodajte im polagano žumanjke, promiješajte, pa umiksajte i bjelanjke i limunov sok. Zatim dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali sa soli i praškom za pecivo. Ovo nemojte predugo miješate već samo dok se poveže. Dodajte usitnjeni ananas, promiješajte. Izlijte smjesu u kalup te pecite 55 – 60 minuta, sve dok čačkalica ubodena u kuglof ne izađe čista.
Ohladite u kalupu i zatim istresite na tanjur.
Za glazuru, šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom i prelijte preko kuglofa.
Poslužite odmah, a odličan je i nakon dva-tri dana. Dobar tek!
0 komentari:
Objavi komentar