Sočan kolač od tikvice
Dok svi pričaju o bundevama ili bučama (uključujući mene) palo mi je na pamet podijeliti s vama ovaj tzv. crossover kolač: iz sezone tikvi prema predbožićnom vremenu, kada cimet i klinčić dolaze na zasluženi tron.
E ovdje nisu baš zvijezde, ali ih itekako primijetite. Dobra najava onoga što uskoro dolazi. Cijeli proces izrade ovog kolača vrlo je jednostavan. Jako volim raditi all-in-one kolače, jer mi se čini da za malo uloženog truda dobijem veliku nagradu. Već dok se peče ovaj kolač razvaljuje mirisom, i do temelja popravlja raspoloženje. A još nije ni Božić!
Sastojci:
3 jaja
210 g smeđeg muscovado šećera
1 i ½ šalica djevičanskog maslinovog ulja
220 g brašna
2 i ½ žličice praška za pecivo
3 žličice mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog kardamoma
½ žličice mljevenog klinčića
naribana korica 1 naranče
75 g otopljene tamne čokolade
1 žlica gorkog džema od naranče
300 g naribane tikvice, zajedno s korom (zelena tikvica)
Glazura:
100 g gorkog džema od naranče
Priprema:
.....
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Tucite jaja i šećer električnim mikserom, oko 5 minuta.
Dodajte ulje u tankom mlazu, dok mikser još radi. Odvojeno promiješajte brašno s praškom za pecivo i začinima. Čokoladu otopite u parnoj kupelji, narančinu koricu naribajte, kao i tikvicu.
Polako dodajte suhu smjesu u jaja, pa narančinu koricu, pa čokoladu i na kraju naribanu tikvicu.
Lim za pečenje veličine oko 20 x 25 cm obložite papirom za pečenje. Rasporedite smjesu u lim i stavite u pećnicu. Pecite oko 40 minuta, ali provjerite s drvenim štapićem već nakon 30 minuta, jer kao što znate – vrijeme pečenja ovisi o pećnici.
Kada je kolač pečen, ohladite ga malo ne vadeći ga iz lima. Nakon otprilike pola sata, izvadite kolač zajedno s papirom, te stavite na žicu za hlađenje. Raširite papir, dozvolite kolaču da “diše”.
Zagrijte džem od naranče u maloj zdjelici, ali samo dok se malo ne rastopi, nemojte dozvoliti da prokuha. Rasporedite topli džem po kolaču, možete si pomoći silikonskim kistom.
Kolač ohladite onoliko vremena koliko izdržite u tom mirisu. Savjetujem već nakon petnaestak minuta skuhati čaj i pripremiti tanjuriće.
0 komentari:
Objavi komentar