Savjeti


ee

subota, 6. veljače 2016.

Tortice s narančom

Tortice s narančom


Siječanjski izazov – naranče! Nakon blagdanskog overdoziranja kolačima, prva ideja mi je bila iskoristiti naranču u nekoj priči koja neće biti slatka. Možda jednostavna i osvježavajuća salata s narančama?


Ili nešto malo konkretnije, pečenje s umakom od naranče? No, dani su prolazili, moje ideje lagano ali sigurno krenule su u smjeru slatkoga pa su naranče završile u ovim osvježavajućim torticama. Ove tortice najbolje je napraviti dan ranije, ostaviti ih u hladnjaku tijekom noći i poslužiti dobro ohlađene.

Za 8-10 tortica
Beze:
4 bjelanjka prstohvat soli
180 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica limunovog soka

Krema od naranče:
4 žumanjka
150 g šećera
2 naranče (sok)
120 g maslaca

Chantilly krema:
300 ml slatkog vrhnja
½ žlice šećera u prahu
½ žličice ekstrakta vanilije

Priprema:


1. Pećnicu ugrijati na 130°C. Lim obložiti papirom za pečenje.
2. Bjelanjcima dodati prstohvat soli i istući ih u čvrsti snijeg. Dodati vaniliju i postupno dodavati šećer, neprestano miješajući mikserom još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
3. Smjesom od bjelanjaka napuniti slastičarsku vrećicu. Na lim za pečenje rasporediti 8-10 podjednakih „tortica“ od bjelanjaka i staviti u zagrijanu pećnicu. Peći/sušiti 60-80 minuta na 130°C.
4. Isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnicei ostaviti da se beze podloge/kore polako ohlade. Ohlađene beze kore pažljivo odvojiti od papira za pečenje.
5. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješati mikserom, kada smjesa postane blijeda staviti na posudu s vrućom vodom i kremu kuhati na pari (pazeći da dno posude s kremom ne dodoiruje vodu). Nakon 10ak minuta dodati procijeđeni sok od naranče i nastaviti kuhati dok se krema malo ne zgusne. Ohladiti.
6. Maslac pjenaste izraditi pa umiješati mikserom u ohlađenu kremu. Kremu ostaviti u hladnjaku da se zgusne.
7. Kremom od naranče napuniti slastičarsku vrećicu pa kremu nanijeti na potpuno ohlađene beze kore.
8. Hladno slatko vrhnje istući mikserom na najvećoj brzini, dodati vaniliju i šećer u prahu pa miksati još dok krema ne bude dovoljno gusta.
9. Chantilly kremom napuniti slastičarsku vrećicu pa nanijeti na svaku torticu, preko kreme od naranče. Tortice staviti u hladnjak i hladiti minimalno 3-4 sata a najbolje ih je ostaviti u hladnjaku tijekom noći i poslužiti sljedeći dan.
10. Po želji, tortice možete poslužiti s filetiranom narančom.

0 komentari:

Objavi komentar

baner