Neodoljivo: Grah salata na sedam novih načina!
Grah je nutritivno vrlo vrijedna hrana za koju se smatra da bi, zbog obilja prehrambenih vlakana te dobrog udjela proteina, željeza i cinka, trebala češće „posjećivati“ naše tanjure – ponekad i kao zamjena za meso. Grah salata, kao jelo koje se brzo priprema, stoga predstavlja vrlo jednostavan način kako uklopiti grah u tjedni jelovnik, a mi vam donosimo ideje kako je razigrati da ne bude baš svaki put ista.
Kuhati suhi grah ili upotrijebiti konzerviran?
Prilikom osmišljavanja ukusne grah salate najprije razmislite od koje vrste graha je želite pripremiti. Osim uobičajenog trešnjevca i smeđeg graha, razmislite primjerice i o zelenčeku, bijelom, crnom, crvenom ili adzuki grahu – grah doista dolazi u brojnim bojama i oblicima. Također, grah salata posebno je zanimljiva ukoliko se pripremi od dvije ili tri različite vrste graha.
Kod određivanja količine, imajte na umu da serviranje za jednu osobu iznosi ½ do ⅔ šalice kuhanog graha, što je oko 115 do 150 g. Iako je upotreba graha iz konzerve vrlo praktična i znatno ubrzava cijeli postupak, predlažemo vam da u trenucima kada imate više vremena grah salatu ipak pripremite od domaćeg kuhanog graha budući da je on znatno ukusniji i kremastiji.
Pritom je uputno znati da po osobi trebate izdvojiti 55-75 g suhog graha, kojeg se savjetuje namakati u hladnoj vodi 8 sati ili preko noći pa procijediti i kuhati u novoj vodi. Međutim, namakanje možete i preskočiti, a u tom slučaju grah od trenutka kada voda zakipi kuhajte 3 minute, procijedite, vratite u lonac pa ga potopite svježom hladnom vodom i nastavite kuhati. Grah kuhajte dok ne omekša, posolite ga tek pred kraj kuhanja, a na početku mu eventualno možete dodati očišćenu glavicu luka i list lovora.
Bilo da se radi o domaćem kuhanom, ili onom iz konzerve, grah prije priprave salate dobro procijedite, a po potrebi i malo isperite.
Odmak od klasične grah salate
Kada ste odabrali i pripremili grah, slijedi odabir povrća za oplemenjivanje salate.
Grah salata uobičajeno se obogaćuje samo lukom, no predlažemo vam da razmislite i o drugom povrću. Na raspolaganju vam stoje razne zelene salate, kupus, kukuruz, rajčica, ribana mrkva, krastavac, svježa ili pečena paprika, kuhane mahune ili grilani patlidžan, primjerice. U obzir uzmite i dodatke poput kapara, maslina, avokada, sušene rajčice i mekih sireva ili fete, te svježe začinsko bilje poput peršina, celera ili korijandra.
Jelo finalizirajte ukusnim dresingom kojeg ste pripremili od mješavine ulja i octa u omjeru 3:1 u korist ulja, a osim soli i papra u dresing možete dodati i začine poput kima, đumbira, čilija ili češnjaka.
Također, eksperimentirajte s različitim uljima, poput maslinovog, sezamovog ili neizostavnog bučinog ulja, a uz vinski, balzamični, jabučni ili rižin ocat možete se poslužiti i sokom limuna ili limete.
Dakle, opcija je pregršt, samo treba paziti da se okusi i arome svih korištenih sastojaka međusobno slažu te da grah ipak bude najzastupljeniji.
Kako bismo vam malo pomogli, predlažemo sljedeće kombinacije:
- Tradicionalna grah salata – smeđi grah s lukom i dresingom od bućinog ulja, jabučnog octa soli i papra.
- Mediteranska grah salata – bijeli i crveni grah sa svježom rajčicom, maslinama, grilanim patlidžanom, mekim kozjim sirom i listićima peršina te dresingom od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, bijelog vinskog octa, soli, papra i češnjaka.
- Meksička grah salata – bijeli i smeđi grah s lukom, svježom paprikom, kukuruzom, avokadom i listićima korijandra te dresingom od maslinovog ulja, soka limete, soli, papra i čilija. - Azijska grah salata – crni grah s mladim lukom, kuhanim mahunama i tostiranim sjemenkama sezama te dresingom od mješavine biljnog i tamnog sezamovog ulja, rižinog octa, sojinog umaka, đumbira, čilija i meda.
- Grah salata s rikulom – grah zelenček s lukom, rikulom i ribanom mrkvom te dresingom od maslinovog ulja, soka limuna, soli i papra.
- Salata od bijelog mladog graha
- Salata od kiselog kupusa i graha
0 komentari:
Objavi komentar