Savjeti




ee

četvrtak, 24. ožujka 2016.

Dobra stara bučnica

Dobra stara bučnica


Bundeve, buče, tikve i tikvice preplavile su tržnice. Možete naći one velike ili male, okrugle ili duguljaste, narančaste ili zelene, u komadu ili već naribane, za slana ili slatka jela... za svakoga ponešto. Za početak treba "samo" znati što točno tražimo.

Želimo li se okrijepiti finom krem juhom, nećemo pogriješiti izaberemo li muškatnu bundevu/tikvu (butternut) koja će odlično poslužiti i u nekim slatkim jelima. Hokkaido bundeva ima meso vrlo intenzivne narančaste boje, aromatično je i sjajno se slaže u različitim kulinarskim kombinacijama.

Obzirom da je meso hokkaido bundeve slatkasto, ona je dobar izbor i za deserte. Tražimo li pak bundevu za bučnicu, trebamo birati običnu uljnu bundevu. Mlado meso ove bundeve svijetle je, gotovo bijele boje i na tržnicama se često može kupiti već naribano. Bučnicu sam prvi put probala, gotovo nevoljko, u planinarskom domu Grafičaru, kao drugi izbor, jer je ponestalo štrudle od jabuka. Naravno, svidjela mi se, toliko da sam odlučila i sama je pripremiti.


Tijesto:

600 g glatkog brašna
prstohvat soli
oko 300 ml mlake vode
malo ulja
Nadjev:

500 g buče
500 g svježeg sira
250 ml punomasnog kiselog vrhnja (ili milerama)
2 jaja
sol
Maslac za premazivanje
Priprema:

Buču naribati, posoliti i ostaviti 30 minuta pa dobro ocijediti.
U drugoj zdjeli pomiješati sir i jaja, dodati kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješati i po potrebi posoliti.


Brašno posoliti, dodati vodu i ulje pa umijesiti glatko tijesto. Tijesto formirati u kuglu, lagano premazati uljem i ostaviti pokriveno 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Stolnjak lagano posuti brašnom, u sredinu staviti odstajalo tijesto i razvijačem ga malo razvaljati. Nastaviti razvlačiti tijesto rukama, odozdo, od sredine prema rubovima stola. Razvucite tanko tijesto preko ruba stola.
Po tijestu rasporedite nadjev, deblje krajeve tijesta uklonite, pa uz pomoć stolnjaka prebacite tijesto koje prelazi rub stola samo malo prema sredini. Nastavite motati s dvije strane stola, tako da dobijete dvije savijače.
Tako zamotane savijače tanjurićem "režite" na manje komade (na ovaj način nadjev neće curiti van), slažite jedan do drugoga u pleh obložen papirom za pečenje. Na svaki komadić bučnice stavite tanki listić maslaca.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180°C.
Po želji, pečenu bučnicu možete zaliti vrhnjem. Ja nisam preljevala vrhnjem jer ovako pripremljena bučnica nakon pečenja bude fino hrskava izvana a mekana i sočna iznutra.

Related Posts:

  • Zapečeni njoki u umaku od rajčica Zapečeni njoki u umaku od rajčica Sastojci BROJ PORCIJA -4+ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 300 g njoki 400 g rajčica, crvena 1 kom ljubičasti luk 4 režanj češnjak 1 žličica origano 1 vezica bos… Read More
  • Napravite sami svoja hambi peciva Napravite sami svoja hambi peciva Kvalitetno pecivo za hamburgere danas je teže pronaći od dobrog komada mesa. Kupovna peciva su često neodgovarajuće veličine, znaju biti gumene konzistencije, ili su pak suviše suha i obi… Read More
  • Punjene šnicle Punjene šnicle Imamo šnicle i svega po malo…pa iskoristimo to! Šnicle su ispale fantastične, sve se pojelo a pri tome i jako lepo izgledaju, tako da ih slobodno možete izneti pred goste, pa čak i iseći i tako poslužiti. N… Read More
  • Kako smo mogli zaboraviti na jetrica!? Kako smo mogli zaboraviti na jetrica!? Podsjetiti se na kuhanje s pilećom jetricom koju dosta ljudi izbjegava u širokom luku, premda je cjenovno više nego prihvatljiva i zdrava. Jetrica kao iznutrice sadrže visok udio mi… Read More
  • Saznajte kako se rade popečci od krumpira Saznajte kako se rade popečci od krumpira Sastojci BROJ PORCIJA -4+ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3 kom krumpir, zreli 0.5 kom luk ,crveni 40 g glatko brašno 1 kom jaje kokošje 1.5 dl ulje sunc… Read More

0 komentari:

Objavi komentar

baner