Savjeti


ee

ponedjeljak, 25. travnja 2016.

DOMAĆE LEPINJE BOLJE NEGO U PEKARI PEČENE ZA 10 MINUTA A TREBAJU VAM SAMO 3 SASTOJKA

DOMAĆE LEPINJE BOLJE NEGO U PEKARI PEČENE ZA 10 MINUTA A TREBAJU VAM SAMO 3 SASTOJKA


Duplu mjeru sam pravila,3 pleha sve su nestale probala ih nisam al sam vidjela dasu prave.

Sastojci




tijesto600 gr bijelog brasna4,5 dl tople vodeso po zelji
1 velika kasika suhog kvasc (ravna kasika )

Priprema
1.– od ovih sastojaka zamijesiti mekano tijesto pa ga ostaviti da odmara 30 min.2-kad tijesto odstoji promijesitiga u malo brasna i sijeci otprilike jednake komade od kojih se formiraju kugle3-oklagijom razvaljati kugle u manje krugove kao za pitu (krugove ne trebaju biti pretanki odnosno ako hocete da vam lepine budu punije razvaljati ih debljine 1 cm )




4-ponovo pustiti da odstiji oko 30 minuta i zatim pomocu ravne letvice ili stranom noza koja nije ostra praviti sare na lepinama tzv. mrezicemrezice se prave pred samo pecenje5-umutiti jedno bjelance pa njime premazati lepine prije pecenja ( ko ne voli bjelanca moze odlicno posluziti slatko mlijeko za premazivanje)
7-kad su lepine vec na pecenju ja ukljucim pecenje na zrak koje ih lijepo napuse s tim sto morade paziti da vam ne pregore (ukljucivenjem pecenja na zrak temperatura bude veca a pecenje bude brze te zato treba paziti )
s obzirom da je pleh grijan u pecnici svo vrijeme ne trebate korisriri papir a niti ulje za podmazivanje -nece se nista zalijepiti
8-ispecenje lepine zamotati u krpu …….
2.
htjela sam dodati da se lepine mogu peci i na obicnoj temperaturi i kad sam htjelala dodati taj detalj nisam se mogla ukljuciti na coolinariku…
Posluživanje
e lepine jos bolje kad se doda po njima ona crna zrnca kao u pekarama (neznam bas kako se zovu) mada ih znam kupiti :))

6-zagrijati pecnicu na najjace zajedno sa plehom u kome cete peci lepine pa zatim stavljat lepine onoliko koliko moze

0 komentari:

Objavi komentar

baner