Savjeti




ee

utorak, 10. svibnja 2016.

KAKO SE PRAVI TIJESTO ZA PITE (DETALJNO): NEISKUSNIM KUHARICAMA ĆE BITI ITEKAKO KORISNO!

KAKO SE PRAVI TIJESTO ZA PITE (DETALJNO): NEISKUSNIM KUHARICAMA ĆE BITI ITEKAKO KORISNO!



Sastojci
otprilike 1 kg mekog bijelog brasna
malo soli
1 kom jaje
1/2 l tople vode

Priprema
Brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli. Rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo (ne viljuskom, ne varjacom, nego rukom, prstima). Dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom mijesamo i mijesimo – ostatak brasna “opkoljava” smjesu koju mi mijesimo. sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju (promjera 50). Mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta – i neka ga, trebace nam kasnije.



Tijesto se vec poprilicno scvrsnulo – ne treba pretjerivati sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini, povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna – dok ne prestane da bude ljepljivo. Od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. pojedinacno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta. Nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah cete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije.
Jos jednom formiramo jufkice, premazemo ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena.to, na kome cemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom. sredinu pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom koliko god je to moguce. promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuce ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm. Na sporetu drzimo u serpici toplo ulje, toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini – ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci. Zavrcemo rukave, i nauljenih ruku krecemo da vrtimo tijesto.

Related Posts:

  • DOMAĆE LEPINJE BOLJE NEGO U PEKARI PEČENE ZA 10 MINUTA A TREBAJU VAM SAMO 3 SASTOJKA DOMAĆE LEPINJE BOLJE NEGO U PEKARI PEČENE ZA 10 MINUTA A TREBAJU VAM SAMO 3 SASTOJKA Duplu mjeru sam pravila,3 pleha sve su nestale probala ih nisam al sam vidjela dasu prave. Sastojci (adsbygoogle = window.adsbygoo… Read More
  • Kroasani koji će vam uvijek uspjeti Kroasani koji će vam uvijek uspjeti Ovi kroasani su, uistinu, jednostavni za pripremu, sa samo jednim dizanjem i bez mnogobrojnih preklapanja i valjanja tijesta. Savršeni su i sa slanim, i sa slatkim punjenjem. Idealni ka… Read More
  • Kiflice sa margarinom Kiflice sa margarinom Ove kiflice su brze, ne ostavlja se testo da kisne izmedju mešenja a na kraju budu premekane vadzušaste i preukusne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: 500 ml vode 40… Read More
  • Bavarska peciva Bavarska peciva Danas sam pravila Bavarska Peciva za dorucak posto muz jako voli a povod je bio "Father’s Day". Recepata za ova peciva ima puno to znam… Ipak sam htjela podijeliti moj recept s vama! :) Sastojci: Tijesto:… Read More
  • Pereci Pereci  Kiša pada nad mojim gradom već danima. Riječke ulice su mokre i skliske, lišće na njima truli, ljudi su pokisli i pod utjecajem juga. A biti pod utjecajem južine i nije baš Rock 'n' Roll. I tako se mi Riječ… Read More

0 komentari:

Objavi komentar

baner