Kifle sa sirom i hrenovkom
Punjene kifle su uvijek hit, a vi sastojke možete prilagoditi svom ukusu.
Sastojci
- 500 gr brašna
- ½ kašičice šećera
- 1 kašilica soli
- 70 ml mlijeka
- 150 ml jogurta
- 100 ml maslinovog ulja
- 2 jaja
- ½ praška za pecivo
- 1 kvasac
PUNJENJE:
- hrenovke po želji
- 200 gr sira po želji
- 1 bjelance
PREMAZ:
- 1 žumance
- 1 kašika vode
- 50 gr otopljenog putera
Način pripreme
- Prosijati brašno pa dodati prašak za pecivo.
- Kvasac otopiti u mlakom mlijeku sa šećerom i kašilicom brašna.
- Kada se kvasac digne usuti u brašno pa dodati ulje, jogurt i jaje.
- Sve dobro umijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.
- Ostavite ga da se udvostruči.
- Umutite bjelanca pa pomiješajte sa sirom.
- Tijesto razvucite i oblikujte kifle po želji.
- Na svaki komad tijesta stavite punjenje, hrenovku, pa zamotajte.
- Ostavite ih da još malo narastu.
- Poredati kifle u tepsiju i namazati smjesom od žumanca, vode i otopljenog putera.
- Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok ne porumene.
0 komentari:
Objavi komentar