Savjeti




ee

nedjelja, 15. svibnja 2016.

Kornet-sladoled torta

Kornet-sladoled torta




Ovo je sladoled, može se raditi sa jednim ili više okusa, može se sipati u posude za sladoled i zamrznuti. Ako se radi sa više okusa može se redati sloj preko sloja, a može i ovako kao što sam ja …:)))))

Sastojci:
6 kom jaja
8 kašika šećera
5 dl mlijeka
1 kašika gustina
200 g čokolade


5 dl slatke pavlake
1 kašikica arome vanilije
za ukrašavanje
prepečeni, istucani lješnici
čokolada
Priprema

Odvojiti bjelanca od žumanaca. Žumanca se kuvaju na pari. U veću šerpu sipati vodu i staviti da kuva. U drugu manju šerpu staviti žumanca, šećer i gustin pa umutiti, sipati mlijeko pa umutiti. Kada voda u većoj šerpi prokuva na nju staviti šerpu sa žumancima (ne smije dodorivati vodu) i kuvati fil uz stalno miješanje žicom za mućenje. Kad se zgusne ostaviti da se ohladi.  Bjelanca umutiti u čvrst snijeg i sastaviti sa ohlađenim filom. Slatku pavlaku umutiti pa sastaviti sa filom. Fil podijeliti na 3 dijela. U jedan dio umješati 100 g istopljene čokolade, u drugi dio umješati krupno rendane čokolade, a u treći dio umješati 1 kašikicu arome vanilije.


Od jednog lista oblatne izrezati oblik obruča za torte, premazati ga istopljenom čokoladom i ostaviti da se čokolada stegne. Drugi list oblatne staviti na vlažnu krpu da malo otpusti pa jednu stranu preliti istopljenom čokoladom. Ostaviti da se čokolada stegne pa isjeći trake i poredati je uz zid obruča sa čokoladom okrenutom unutar obruča. Na oblatnu sipati čokoladni dio, ostaviti u zamrzivač da se malo stegne pa preko sipati dio sa rendanom čokoladom, opet ostaviti da se stegne i na kraju sipati treći dio…  JA SAM RADILA OVAKO: Obruč sam smanjila, sipala dio sa vanilijom pa ostavila u zamrzivač da se stegne. Zatim sam obruč proširila, sipala dio sa rendanom čokoladom pa ostavila da se stegne. Opet sam proširila obruč veličine okrugle oblatne, stavila trake oblatne uz zid kalupa i sipala dio sa istopljenom čokoladom. U ovom sličaju se smjesa mora podijeliti na manji, veći i najveći dio.Tortu ukrasiti istucanim, prepečenim lješnicima, krupno narendanom čokoladom, kapljicama istopljene čokolade, a oni rezančići na sredini su napravljeni od omekšale čokolade, narendenoj na sitnoj strani rende. Torta treba da se dobro zamrzne, bar preko noći …



Related Posts:

  • Keksici sa nutellom Keksici sa nutellom ...ovo vam je super za iznenadne goste,mozete ih cak i pripremati dok kuhate kafu,a okus ce vas prijatno iznenaditi...  Sastojci: keksi malo  nutella malo maskarpone  malo  g… Read More
  • NUTELLA TORTA KAKO JE SAMO DOBRA NUTELLA TORTA KAKO JE SAMO DOBRA za biskvit: 3 jaja 2 žlice šećera 3 žlice oštrog brašna 2 žlice kakaa za parfe: 6 žumanjaka 15 dag šećera 1 dl mlijeka + 8 žlica (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Read More
  • ZLATNE KIFLE! KAKO JE SAMO KIFLA MEKA BEZ MARGARINA I BEZ MLEKA! ZLATNE KIFLE! KAKO JE SAMO KIFLA MEKA BEZ MARGARINA I BEZ MLEKA! Kako je samo kifla meka BEZ margarina i BEZ mleka!Licno moj recept nastao iz ljubavi prema mojoj djecici, kada sam im obecala Kroasane dok dodju iz skole … Read More
  • Kocke ,, La Boheme ,, Kocke ,, La Boheme ,, Sastojci piskota 8 kom jaja 10 velikih kasika secera 2 velike kasike ulja 8 velikih kasika mlevenih oraha 2 velike kasike kakaa 6 velikih kasika brasna 1 kesica praska za pecivo sirup 100 g secera… Read More
  • PREKRASAN SPOJ ČOKOLADE I KOKOSA GARANCIJA JE ZA UŽIVANJE...POPUT BOUNTY ČOKOLADICE PREKRASAN SPOJ ČOKOLADE I KOKOSA GARANCIJA JE ZA UŽIVANJE...POPUT BOUNTY ČOKOLADICE Sastojci Kora: 11 Bjelanjaka 200 g Secera 125 g Kokosa mljevenog Soli kroz prste Krema: 11 Zumanjaka 150 g Secera 300 g Tamne cokolade… Read More

0 komentari:

Objavi komentar

baner