Savjeti


ee

utorak, 24. svibnja 2016.

KROFNE (KOJE SIGURNO USPIJEVAJU)

KROFNE (KOJE SIGURNO USPIJEVAJU)



Glavni sastojak kod dizanih tijesta je strpljenje. Tijestu treba vrijeme da naraste, pa poslije opet da se odmori. Slijedite ovaj recept i napravit ćete krofne na kojima će vam i pekari biti ljubomorni.
SASTOJCI:
  • 400 ml mlakog mlijeka
  • 1 sviježeg kvasca
  • 1 žlica kristal šećera
  • 2 jaja
  • 50 ml ulja
  • 700 g glatkoga brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 l ulja (za prženje)
  • 50 g šećera u prahu (za posipanje)
Po želji:




  • Lino lade nougat/marmelada/pekmez
PRIPREMA:
1. U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smijesu. Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti sa žlicom ili sa mikserom u prilično gusto i ljepljivo tijesto.
2. Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mijestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu, nekih 30-ak minuta.
3. Na radnu površinu posutu brašnom istresti tijesto, malo ga premijesiti, posuti malo brašnom, te razviti na 1 cm debljine.

4. Modlom (čašom) željene veličine iskružiti krofne. Preostalo tijesto ponovo premijesiti, razviti pa isijeći dok ne potrošite svo tijesto.
5. Isiječene krofne slagati na tacnu ili lim za pečenje posut brašnom. Kada su sve krofne isječene prekriti čistom kuhinjskom krpom, te ih ostaviti da se odmore 20-ak minuta.
Ugrijati ulje na srednjoj temperaturi.
6. Krofne stavljati u tavicu tako da ona strana koja je bila na limu za pečenje dolje u tavici bude gore. Peći na srednjoj temperaturi u prethodno zagrijanom ulju.
7. Kada porumene okrenuti i zapeći ih i sa druge strane. Pri tome vam ostane na sredini krofne bijeli prsten.
8. Vaditi iz tavice na kuhinjski papir da upije višak ulja.
9. Još vruće krofne posuti šećerom u prahu ili napuniti po želji sa marmeladom ili linoladom.

0 komentari:

Objavi komentar

baner