Savjeti


ee

utorak, 24. svibnja 2016.

Kuglof “dunavski valovi”

Kuglof “dunavski valovi”



Ne volim suhe kolace ali ovaj kuglof je jako socan i ukusan da ne mogu da mu
odolim,savrsen uz popodnevnu kaficu ili solju omiljenog caja.
Sastojci:
  • 750 gr smrznutih visanja
  • 300 gr putera sobne temperature
  • 1 vanilin secer
  • 300 gr secera
  • 6 jaja
  • 300 gr brasna
  • 3 kasicice praska za pecivo
  • 4 kasike kakaa
  • 3 kasike mlijeka
  • 3 kasike kokosa
  • 3 kasike mlijeka
glazura:




  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 150 gr crne cokolade
  • 1/2 kasike kokosovog ulja
  • proprzeni kokos
Priprema:
Visnje staviti da se odmrznu i ostaviti da se dobro ocijede. Rernu zagrijati na 175°,kalup za kuglogf premazati puterom i posuti brasnom. U zdjelu staviti omeksan puter,vanilin secer i secer i mikserom mutiti 5-7 minuta da se dobije kremasta smjesa.Dodavati jedno po jedno jaje i poslije svakog fino umutiti mikserom.Dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i kratko umutiti samo da se sve sjedini.Smjesu podijeliti na 2 dijela.U jedan dio umijesati kakao i 3 kasike mlijeka,u drugi kokos i mlijeko.Na dno kalupa staviti pola bijele smjese,preko pola crne i onda pola visanja,zatim ponovo bijelu smjesu,pa crnu i na kraju ostatak visanja (malo ih utisnuti prstom u tijesto).Peci 55-60 min (provjeriti cackalicom da li je peceno,po potrebi produziti pecenje).Pecen kuglof izvaditi iz rerne,ostaviti kratko da se prohladi pa ga iizvaditi iz kalupa na zicu za hladjenje i ostaviti da se potpuno ohladii. U serpicu staviti vrhnje i kokosovo ulje,zagrijati pa maknuti sa ringle i dodati nasjeckanu cokoladu.Ostaviti 5 minuta da stoji pa promijesati da se dobije fina,sjajna smjesa.Ispod zice za hladjenje staviti komad papira za pecenje,kuglof preliti glazurom i posuti kokosom proprzenim na suhoj tavi.

0 komentari:

Objavi komentar

baner