Savjeti




ee

subota, 7. svibnja 2016.

Lisnato testo za 10 minuta

Lisnato testo za 10 minuta



Sastojci

1 solja brasna
1/4 kasicice soli
150 g hladnog putera


1/3 solje (80 ml) hladne vode

Priprema

1.
Pomesajte brasno i sol, pa u tu smesu narendajte hladan puter – ideja je da sto manje baratate testom rukama, da se puter sto manje greje.

2.
U smesu uspite hladnu vodu. Drskom varjace sve sjedinite – na kraju malo i rukama, da se svo brasno pokupi, pa istresite na pobrasnjenu povrsinu i formirajte pravougaonik debeo oko 1 cm. ispreklapajte ga na trecine (gornju, pa donju), a zatim okrenite testo za 1/4 kruznice, i tako jedno 6-7 puta, svaki put razvaljajte oklagijom izmedju. Umotajte u wrap foliju, i ostavite makar 1 sat u frizideru, a moze i preko noci.



3.
Kad ste spremni da ga koristite, izvadite ga iz frizidera, i razvaljajte sto tanje, najbolje na pek papiru malo pobrasnjeniom (da se ne lepi, a i lako cete ga sa papirom preneti na tepsiju za pecenje). Izbockajte ga viljuskom, i ispecite – oko 20 minuta na 180 stepeni C , da lagano zazlatni.

4.
Spremno – za krempitu :))
Okolo isecite okrajke (prema velicini tepsije koju cete koristiti), ostatke izmrvite pa pospite po kolacu, ili umesajte u fil i sl…

Posluživanje
Mere su u soljama od 2.5 dl.
Mozete ga i zamrznuti, pa koristiti neki drugi put, kako god zelite – bilo u slanoj, ili slatkoj verziji.
Evo i “update” nakon prvog koristenja testa:
Testo je super, ja ne vidim razliku – isto mi je kao i kupovno – cak i bolje, ukusnije, jer sam koristila pravi puter, a ne “ne-znam-sta” sto koriste u kupovnom…Ne znam koliko se na slici vide “listovi”, ali se osete kad jedete – rasipa se kao i kupovno lisnato testo. Za mene je ovaj recept super otkrice, i ne verujem da cu da kupujem lisnato vise ikada. Ne razlikuje se uopste od ovoga koje kupim u prodavnici…

Related Posts:

  • Mini pogačice Mini pogačice Najzahvalnije tijesto od kojih možete oblikovati odlična peciva. Sastojci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 šolje brašna 1 šolja jogurta ½ šolje mlijeka 2 kašičice še… Read More
  • Kiflice sa margarinom Kiflice sa margarinom Ove kiflice su brze, ne ostavlja se testo da kisne izmedju mešenja a na kraju budu premekane vadzušaste i preukusne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: 500 ml vode 40… Read More
  • Pereci Pereci  Kiša pada nad mojim gradom već danima. Riječke ulice su mokre i skliske, lišće na njima truli, ljudi su pokisli i pod utjecajem juga. A biti pod utjecajem južine i nije baš Rock 'n' Roll. I tako se mi Riječ… Read More
  • Kroasani koji će vam uvijek uspjeti Kroasani koji će vam uvijek uspjeti Ovi kroasani su, uistinu, jednostavni za pripremu, sa samo jednim dizanjem i bez mnogobrojnih preklapanja i valjanja tijesta. Savršeni su i sa slanim, i sa slatkim punjenjem. Idealni ka… Read More
  • DOMAĆE LEPINJE BOLJE NEGO U PEKARI PEČENE ZA 10 MINUTA A TREBAJU VAM SAMO 3 SASTOJKA DOMAĆE LEPINJE BOLJE NEGO U PEKARI PEČENE ZA 10 MINUTA A TREBAJU VAM SAMO 3 SASTOJKA Duplu mjeru sam pravila,3 pleha sve su nestale probala ih nisam al sam vidjela dasu prave. Sastojci (adsbygoogle = window.adsbygoo… Read More

0 komentari:

Objavi komentar

baner