Savjeti




ee

nedjelja, 14. kolovoza 2016.

HRSKAVO PEČENI KROMPIRIĆI BOLJI I OD ČIPSA



Sastojci:
1,5 kg krompira
1 zlicica soli
1 zlicica vegete
3 zlice krupnog kukuruznog brasna
3 zlice ulja
Priprema:
Rernu zagrijati na 200*c, zajedno sa velikim plehom ( od rerne )  na koji se ulije ulje. Krompir oguliti, posusiti, da bude suh izvana, isjeci na cetvrtine ili osmine ako je krompir veci. Dodati sol, vegetu i kukuruzno brasno ( krupno ). Sve dobro promjesati i sipati na dobro ugrijano ulje. Peci oko 30 - 40 min. Pecem u velikom limu od peci, kako bi krompir lezao u jednom sloju, jer na taj nacin krompir sa svih strana dobije lijepu hrskavu koricu.

U toku pecenja promjesam ga 2 - 3 puta. Napomena: za ovaku pripremu koristite krompir sa velikim postotkom skroba u sebi. Znaci kad ga rezete nebi trebao biti jako voden. Ovdje u Danskoj koristim samo jednu sortu ( ne navodim koja, zbog pravila o reklamiranju nekih proizvoda, ali nosi  naziv jedne rijeke ) koja je idealna za ovakvu pripremu.

Posluživanje:

Kod nas se jede uz razne zelene salate, bez ikakvog dodatka mesa. Meso bi samo pokvarilo uzitak, jer krompir je tako lijep da nemamo potrebu za mesom kad ga jedemo. Probajte – necete se pokajati...:)

Related Posts:

  • Sos od šampinjona Sos od šampinjona Nikad ovaj recept nisam napisala iako često rpavim ovaj sos, posebno uz piletinu, idealno se slažu… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: 200 gr svežih šampinjona 1 glavica … Read More
  • Matrosen borići Matrosen borići Čokolada u kombinaciji s tostiranim lješnjacima, mmmm! Kada je posao sa suhim blagdanskim kolačićima i keksima iza nas, valja se baciti na nešto kremasto. Ako krema sadrži čokoladu, pa je još kuhana na pa… Read More
  • Trifle s jagodama i mangom Trifle s jagodama i mangom Ova jednostavna slastica stiže nam iz Velike Britanije a osim s jagodama i mangom, možemo je složiti s raznim sezonskim voćem. Piškote možete napraviti i sami a umjesto njih može se koristiti… Read More
  • Buhtle bez jaja Buhtle bez jaja Kada vani temperatura ode u minus, pa još i sniježi, divno je biti na toplome, uživati u malim stvarima, dobroj knjizi, glazbi i finim, toplim, domaćim buhtlama. (adsbygoogle = window.adsbygoogle … Read More
  • Zapečene bolonjez palačinke Zapečene bolonjez palačinke Nije mi se jelo tjestenine bolonjeze, htjela sam lazanje ali kupovne pločice nisam imala, a da bih se uhvatila pravit domaće tjesto nekako mi se nije dalo i najbrža varijanta su mi bile palačin… Read More

0 komentari:

Objavi komentar

baner