Savjeti




ee

nedjelja, 21. kolovoza 2016.

MEKANA MIRISNA POGAČA DO SUSJEDNOG SELA



Sastojci:

600 gr brašna
1 suvi kvasac 10 gr ili 15 gr svežeg
3 dcl mleka
1 dcl ulja
1 kašikica šećera
2 – 3 kašikice soli
1 jaje
I još:
100 gr margarina
2 dcl kisele pavlake
1 – 2 žumanca
mak, susam, seme lana ili dr. za posipanje
krupna so (ako želite)

Ako želite, pogaču možete umesiti ručno, a možete i mikserom. Ja biram ovo drugo. Lakše mi je tako, a lepo se umesi testo. Takodje, ja se držim suvog kvasca u zadnje vreme, a vi možete koji želite.
Gotova pogača je prečnika oko 30 cm.
Priprema:
1
Dakle, ugrejte mleko da bude mlako, pa u njega sipajte sipajte suvi kvasac ili izmrvite sveži. Dodajte šećer, promešajte i ostavite da kvasac nadodje iliti zapeni.
2 Sipajte mleko sa kvascem u dublju posudu, dodajte jaje, ulje, so. Lagano mikserom izmešajte. Nakon toga, dodajte brašno i umesite testo da bude glatko. Dobićete nešto mekše testo. Testo stavite u čistu, blago nauljenu posudu, okrenite ga sa svih strana, prekrijte posudu streč folijom i ostavite da testo naraste na duplu veličinu.
3 Kada je naraslo testo, podelite ga na 4 jufke i oblikujte ih u 4 lepe lopte. Razvijte prvu jufku u krug veličine oko 25 cm (kako budete slagali ostale slojeve, ovo će se malko razići – odatle onih krajnjih 30 – tak cm). Stavite razvijeno testo na papir za pečenje koji ste postavili u tepsiju. Na taj, prvi krug, nasecite 50 gr margarina. Razvijte drugi krug, stavite preko prvog, premažite ga kiselom pavlakom. Kada budete stavljali ovaj drugi, možda nije loše da ga stavite tako da ivice donjeg malo vire, jer prvi sloj na kraju hvatate sa poslednjim. Drugi krug premažite kiselom pavlakom. Razvijte treći krug, stavite na drugi, pa na njega naseckajte ostatak margarina. Konačno, razvijte četvrti krug i stavite preko trećeg.
4 Sada, kada ste poslagali sve slojeve, prstima uštipnite gornju jufku i donju, tako da se zalepe i pogača zatvori. Rasecite pogaču po sredini kao zvezdu, ali tako da je ne rasečete do dole. Premažite je žumancem (meni je trebalo 2 komada), pa pospite makom, susamom, lanom ili sl. Ja sam još posula sa krupnom solju, jer mi se to jako dopada i na izgled i na ukus 🙂
5 Stavite pogaču na 200°C da se peče. Trebaće nekih 30 – tak minuta, ali kada vidite da je porumenela koliko ste želeli, stavite preko nje parče papira za pečenje, da vam ne izgori odozgo. Kada je pečena, izvadite je iz tepsije i ostavite 15 – tak minuta da se malo prohladi. Nasecite je na manju parčad i poslužite uz neku ukusnu čorbicu, bilo gotovu ili domaću 🙂 Prijatno i uživajte u ovoj divnoj pogači!

Related Posts:

  • BAKINA SLATKA SALAMA Ovo je jednostavan i veoma stari recept moje svekrve a te njene slatke salame vezane su i uz djetinjstva mog supruga jer su ih voljeli i svi njegovi prijatelji. Na današnji dan, prije tri godine, baka Rezika nas je zauvi… Read More
  • PITA SA JABUKAMA I PUDINGOM.. JAKO UKUSNA I SOČNA PITA Potrebno je: Za testo: 2 jaja 9 kašika šećera 9 kašika ulja 9 kašika jogurta 20 kašika brašna 1 prašak za pecivo Za fil: 1 kg jabuka 10 kašika šećera 5 dcl vode 2 pudinga od vanile 2 kesice vanilin šećera 1/2 kašičice dj… Read More
  • RAJ ZA NEPCE BOLJU TORTU NISAM PROBALA...RECEPT KOJI VRIJEDI SVAKOG TRUDA SASTOJCI 1 l mlijeka 1 puding sa okusom slatkog vrhnja 60 gr gustina 8 jušnih žlica šećera 100 gr mljevenog kokosa (ako volite- može i više kokosa) 10 gr mljevene želatine cca 3 dcl tučenog slatkog vrhnja Od 1 l mlijeka … Read More
  • ČOKOLADNI UŽITAK BEZ JAJA – GOTOV ZA 15 MINUTA !! SASTOJCI: Tjesto (solja od 2 dl.) 2 solje brasna 2 solje secera 1/2 solje ulja 2 solje jogurta 2 kasicice sode bikarbone 2 kasicice kakaoa (tamnijeg) Preliv: 10 kasika secera 10 kasika mljeka 100 g. maslaca 100 g. cokol… Read More
  • KORE ZA TORTU BEZ BRAŠNA SASTOJCI: 9 jaja 220g šećera 110g mljevenih oraha 110g mljevenih badema dva rebra crne čokolade za kuhanje dvije kašike mrvica PRIPREMA: Žumanjke dobro miješajte sa šećerom, zatim dodajte mljevene orahe i bademe, rastopl… Read More

0 komentari:

Objavi komentar

baner