Ledene kocke biskvit
Nikada prevaziđene ledene kocke dobro su poznate sladokuscima…
Potrebno:
Za biskvit:
• 6 jaja
• 6 kašika šećera
• 3 kašike kakaa
• 6 kašika brašna
Za biskvit:
• 6 jaja
• 6 kašika šećera
• 3 kašike kakaa
• 6 kašika brašna
Za zaljev:
• 300 g šećera
• 300 ml vode
• 300 ml vode
Za fil:
• 500 ml mlijeka
• 9 kašika šećera
• 9 kašika brašna ili gustina
• 1 vanilin-šećer
• 250 g maslaca
• 500 ml mlijeka
• 9 kašika šećera
• 9 kašika brašna ili gustina
• 1 vanilin-šećer
• 250 g maslaca
Priprema:
Pola mlijeka sa šećerom i vanilin-šećer staviti da kuha, u drugi dio staviti brašno ili gustin, razmutiti i skuhati kao puding. Kada se fil ohladi, sastaviti ga sa maslacem i kremu nanijeti na biskvit. Način pripreme biskvita: Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno i kakao, smjesu istresti u tepsiju koju premažete maslacem i pospete brašnom. Biskvit peći na 200 stepeni oko trideset minuta. Pečen biskvit zaliti pripremljenim zaljevom. Glazuru možete praviti na uobičajeni način ili ovako: 150 ml vrhnja za šlag i 100 grama čokolade za kuhanje. Lagano zagrijati vrhnje, dodati čokoladu i miješati dok se ne istopi. Kad dobijete finu glatku kremu, prelijete je preko kolača. Kolač dobro ohladite, isijecite na kocke pa poslužite.
Pola mlijeka sa šećerom i vanilin-šećer staviti da kuha, u drugi dio staviti brašno ili gustin, razmutiti i skuhati kao puding. Kada se fil ohladi, sastaviti ga sa maslacem i kremu nanijeti na biskvit. Način pripreme biskvita: Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno i kakao, smjesu istresti u tepsiju koju premažete maslacem i pospete brašnom. Biskvit peći na 200 stepeni oko trideset minuta. Pečen biskvit zaliti pripremljenim zaljevom. Glazuru možete praviti na uobičajeni način ili ovako: 150 ml vrhnja za šlag i 100 grama čokolade za kuhanje. Lagano zagrijati vrhnje, dodati čokoladu i miješati dok se ne istopi. Kad dobijete finu glatku kremu, prelijete je preko kolača. Kolač dobro ohladite, isijecite na kocke pa poslužite.
0 komentari:
Objavi komentar